Μυστήριο με το νησί στις Αζόρες που τρέμει ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες

Εχουν καταγραφεί 14.000 μικροσεισμοί μέσα σε επτά ημέρες και εκατοντάδες κάτοικοι το έχουν εγκαταλείψει.
|
Pedro Nunes via Reuters

Το καταπράσινο ηφαιστειακό νησί Σάο Zόρzε, στα ανοικτά του Ατλαντικού έχει καταγράψει περισσότερους από 14.000 μικρούς σεισμούς τις τελευταίες επτά ημέρες.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι δονήσεις, οι οποίες φτάνουν σε μέγεθος έως και 3,3 Ρίχτερ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη για πρώτη φορά από το 1808 ή έναν ισχυρό σεισμό.

Handout . via Reuters

Το νησί βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Αζόρων, μια αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας.

Τα αέρια του εδάφους, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το θείο, είναι δείκτες ηφαιστειακής δραστηριότητας ενώ οι ηφαιστειολόγοι μάχονται με τη βροχή και τους δυνατούς ανέμους του Σάο Ζόρζε για μέρες, αναζητώντας απαντήσεις. Μέχρι στιγμής τα επίπεδα παραμένουν κανονικά.

Pedro Nunes via Reuters

Η ξαφνική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Σάο Ζόρζε θυμίζει τους σεισμούς που καταγράφονταν πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας πέρυσι, περίπου 1.400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Αζορών.

Αυτή η έκρηξη επί σχεδόν 90 ημέρες κατέστρεψε χιλιάδες ακίνητα και καλλιέργειες.

Pedro Nunes via Reuters

Ισπανικές και άλλες διεθνείς ομάδες ειδικών είναι έτοιμες να ταξιδέψουν στο Σάο Ζόρζε εάν χρειαστεί.

Η ομάδα παρατήρησης του ηφαιστείου των Αζόρων (CIVISA) αύξησε τον συναγερμό στο Επίπεδο 4 την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» να εκραγεί το ηφαίστειο.

Pedro Nunes via Reuters

Ο Πρόεδρος των Αζορών, Χοσέ Μπολιέιρο, είπε ότι οι σεισμοί που έπληξαν το Σάο Ζόρζε τις τελευταίες ημέρες είναι διπλάσιοι από εκείνους που καταγράφηκαν στην περιοχή πέρυσι.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μια ανωμαλία», είπε στους δημοσιογράφους.

Pedro Nunes via Reuters

Αν και οι αρχές είπαν ότι μια έκρηξη δεν είναι επικείμενη, περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί αεροπορικώς ή δια θαλάσσης τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν.