Μυστικά για να απολαύσουμε τα εορταστικά γεύματα χωρίς τύψεις

Η επιλογή πολλών ανθρώπων να μην τρώνε όλη την ημέρα περιμένοντας το βραδινό κάλεσμα, μόνο κιλά θα προσθέσει στο σώμα τους.
fotostorm via Getty Images

Η εποχή των Χριστουγέννων, η ωραιότερη περίοδος για τους περισσότερους ανθρώπους, καταλήγει να γίνει εποχή μαρτυρίου, ενοχών και τύψεων για εκείνους που ακολουθούν ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα. Οι συνεχείς προσκλήσεις σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια τους δημιουργούν άγχος και ανησυχία μήπως ξεφύγουν σε γραμμάρια ή στους συνδυασμούς της επιτρεπόμενης διατροφικής αλυσίδας. Αποτέλεσμα; Δεν ευχαριστιούνται ούτε τα γιορτινά καλέσματα, αλλά ούτε και την παρέα τους.

Πολλοί προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των ημερήσιων θερμίδων επιλέγουν να μείνουν νηστικοί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν το βραδινό κάλεσμα. Η επιλογή αυτή όμως φέρνει δυστυχώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

REDA&CO via Getty Images

Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας έδωσε τις σωστές οδηγίες για το πως μπορούμε να απολαύσουμε τα χριστουγεννιάτικα καλέσματα χωρίς τύψεις και χωρίς σημαντικά διατροφικά παραστρατήματα.

Όπως η ίδια μας εξήγησε, είναι σημαντικό να τρώμε πάντα σωστά, χωρίς να αλλάζουμε το διατροφικό μας ωράριο. Η επιλογή πολλών να μην τρώνε όλη την ημέρα περιμένοντας το βραδινό κάλεσμα, μόνο κιλά θα προσθέσει στο σώμα τους. Γιατί; Πέφτουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα η αίσθηση της πείνας να αυξάνεται ραγδαία. Έτσι, όταν φτάνουν στο βραδινό κάλεσμα η επιθυμία να δοκιμάσουν τα πάντα και σε μεγάλη ποσότητα είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ, είναι σημαντικό κατά τις γιορτινές ημέρες να συνεχίζουμε τη διατροφή μας κανονικά χωρίς υπερβολές και άγχος. Εάν δεν θέλουμε να πάρουμε κιλά τότε δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί. Τι να κάνουμε;

REDA&CO via Getty Images

Την ημέρα του καλέσματος

Ειδικά αυτές τις ημέρες το πρωινό παραμένει το σημαντικότερο γεύμα, το οποίο για κανένα λόγο δεν πρέπει να παραλείπουμε. Ένα πλούσιο πρωινό, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτείνη, όπως είναι τα αυγά και το τυρί, είναι απαραίτητο για να μας δώσει ενέργεια και να μας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες.

Μια έξυπνη τακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η αντιστροφή γευμάτων, δηλαδή το γεύμα που σε άλλες συνθήκες θα επιλέγαμε για βραδινό, όπως είναι μια σαλάτα, να το καταναλώσουμε τη μεσημεριανή ώρα, ώστε να έχουμε το περιθώριο στο βραδινό κάλεσμα να απολαύσουμε ένα πλουσιότερο πιάτο.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείπουμε τα σνακ και ειδικά το απογευματινό, το οποίο θα μας δώσει ενέργεια και θα μετριάσει το αίσθημα της πείνας στο βραδινό γεύμα.

Ενδεικτικά σνακ είναι τα αποξηραμένα φρούτα, που βοηθούν να κρατηθούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ένα κομμάτι τυρί με ντοματίνια, μια φρυγανιά με αβοκάντο ή ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς.

Svittlana Kuchina via Getty Images

Κατά τη διάρκεια του γεύματος

Όταν φτάσουμε στο κάλεσμα θα είμαστε χορτασμένοι, μια και δεν θα έχουμε στερηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε θα είμαστε και σε θέση να κάνουμε σωστές επιλογές με καθαρή σκέψη. Συνήθως οι μπουφέδες στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι πλούσιοι με διάφορα πιάτα που δεν είναι όλα της αρεσκείας μας. Συχνά κάνουμε το λάθος να θέλουμε να προσθέσουμε από όλα τα εδέσματα στο πιάτο μας.

Το μυστικό όμως σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ είναι να φτιάξουμε ένα έξυπνο γιορτινό πιάτο, το οποίο θα περιέχει κατά το ήμισυ σαλάτα και το υπόλοιπο τις άλλες μας επιλογές από τον μπουφέ. Βάζουμε στο πιάτο μας τροφές που πραγματικά μας αρέσουν και όχι άλλες που μας προτείνουν οι συνδαιτημόνες και από ντροπή μετά θα τις καταναλώσουμε για να μην προσβάλουμε την οικοδέσποινα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του γεύματος απολαμβάνουμε αργά το φαγητό χωρίς ενοχές.

Το ποτό είναι επίσης ένας λόγος αύξησης θερμίδων στο γιορτινό τραπέζι. Ένας καλός τρόπος για να περιορίσουμε αυτές τις θερμίδες είναι να αραιώσουμε το ποτό μας με παγάκια. Να θυμόμαστε ότι για να μην αφυδατωθούμε, αλλά και για να μην μεθύσουμε, είναι σωστό να πίνουμε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ που καταναλώνουμε.

Women having New Year dinner party
Anastasia Dobrusina via Getty Images
Women having New Year dinner party

Την επόμενη μέρα

Αυτό που τελικά μας παχαίνει δεν είναι το φαγητό, αλλά το άγχος και οι τύψεις που δημιουργούνται επειδή καταναλώσαμε περισσότερο από το επιτρεπόμενο. Η συμβουλή της κας Στρατουλάτ για την επόμενη μέρα, αλλά και για δυο, τρεις μέρες μετά, είναι να κρύψουμε τη ζυγαριά, και να σκεφτούμε πόσο ωραία περάσαμε. Να συνεχίσουμε κανονικά το διατροφικό μας πρόγραμμα, χωρίς επιπλέον στερήσεις, να πίνουμε πολύ νερό, να βγούμε για περπάτημα και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν.

Όπως η ίδια λέει, τίποτα δεν θα συμβεί εάν απολαύσουμε ένα ή δύο πλούσια γεύματα. Ο οργανισμός είναι ένας έξυπνος μηχανισμός που έχει μνήμη και σταδιακά ανταμείβει την καλή μας προσπάθεια. Μπορεί να κάνει κατακράτηση για λίγες μέρες, αλλά μετά επανέρχεται.

Ας κρατήσουμε λοιπόν τις ωραίες στιγμές κι ας απολαύσουμε αυτές τις γιορτινές ημέρες χωρίς στερήσεις.