Μητέρες, οι αδύναμοι κρίκοι: γιατί οι γυναίκες πήραν πιο πολύ βάρος από τους άντρες στο lockdown

Αν λάβει κανείς υπόψιν του το στρες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη.
.
Anastasia Dobrusina via Getty Images
.

Ηταν απολύτως φυσιολογικό να παχύνουμε κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που έκλεισε τα γυμναστήρια, κατέστησε παράνομο να φύγουμε από τη γειτονιά μας και μας περιόρισε στο σπίτι.

Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες έβαλαν περισσότερα κιλά κατά την διάρκεια της πανδημίας από τους άντρες.

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι πολλές από τις ευθύνες του σπιτιού, καθώς και οι ευθύνες φροντίδας, έπεσαν στις γυναίκες, οδηγώντας πολλές στο άγχος.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των οικιακών εργασιών και της εκπαίδευσης στο σπίτι, πέρα από τις απαιτήσεις της εργασίας στην επαγγελματική τους ζωή και τη συναισθηματική προσπάθεια διατήρησης και των δύο κόσμων, οι διατροφικές τους συνήθειες άλλαξαν.

Εν τω μεταξύ, οι άνδρες παρουσίασαν λιγότερη αναστάτωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλο που εργάζονταν επίσης από το σπίτι, όπως απέδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Η μελέτη επεξεργάστηκε δεδομένα για 938.000 ενήλικες για να αναλύσει τις αλλαγές στις κοινωνικές συνήθειες της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των lockdown.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες παρουσίασαν 44% περισσότερες πιθανότητες να μεταβούν από το κανονικό τους βάρος σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες, με το 13% των γυναικών να κάνουν άλμα, ενώ (μόλις) το 9% των ανδρών έκανε το ίδιο.

Οι νεαροί ενήλικες είδαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα, παρουσιάζοντας διπλάσιες πιθανότητες από τους μεγαλύτερούς τους να δουν το βάρος τους να αυξάνεται.

Αλλά είναι περίεργο ότι αυτό ισχύει για τις γυναίκες;

Εκτός από το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες έχουν επίσης πληγεί οικονομικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας καμπάνιας Pregnant then Screwed, σχεδόν οι μισές (46%) από τις εργαζόμενες μητέρες που απολύθηκαν πιστεύουν ότι η έλλειψη παροχής φροντίδας για τα παιδιά (που έμειναν σπίτι) έπαιξε ρόλο στην απόλυση τους. Εν τω μεταξύ, το 65% των μητέρων που τέθηκαν σε προσωρινή αργία ανέφεραν ότι ο λόγος ήταν η έλλειψη φροντίδας των παιδιών (τους).

«Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές κυρώσεις σε μεγάλο βαθμό λόγω των ευθυνών φροντίδας», έχει πει στη HuffPost η δρ. Σουμόντα Κουαντέρι, καθηγήτρια κοινωνιολόγος στο London School of Economics.

«Οι γυναίκες χάνουν τη δουλειά τους με τετραπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες. Οι γυναίκες, ιδίως στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να απολυθούν, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους και να περιορίσουν τη σταδιοδρομία τους.

«Επομένως, όταν οι άνθρωποι λένε ότι η πανδημία έχει ”τοποθετήσει” τον αγώνα για την ισότητας των φύλων στα επίπεδα ”της δεκαετίας του 1950″, θα πρέπει όλοι να το λάβουμε αυτό πολύ, πολύ σοβαρά».

Η υγιεινή διατροφή κοστίζει πολλά χρήματα, επομένως, καθώς οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα, σε επισφαλή εργασία και λιγότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις, δεν είναι πολύ περίεργο να σκεφτεί κανείς ότι ότι μπορεί να επιλέξουν φθηνότερα, πιο ανθυγιεινά τρόφιμα.

Οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανόν (από τους άντρες) να μείνουν σπίτι και να αναλάβουν τις οικιακές ευθύνες αλλά και της επιμέλειας της εκπαίδευσης των παιδιών κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Juanmonino via Getty Images
Οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανόν (από τους άντρες) να μείνουν σπίτι και να αναλάβουν τις οικιακές ευθύνες αλλά και της επιμέλειας της εκπαίδευσης των παιδιών κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ο καθηγητής Τόμας Γιέτς από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ ανέφερε: «Υποψιάζομαι ότι το lockdown είχε διαφορετικό αντίκτυπο στις ζωές πολλών γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι άνδρες σχεδόν συνέχισαν όπως ήταν, απλώς δούλευαν από το σπίτι. Ενώ εκείνα τα τρεξίματα για το σχολείο, τα σούπερ μάρκετ ή τα πράγματα που δυνητικά βγάζουν τις γυναίκες από το σπίτι σταμάτησαν ξαφνικά.

Και μετά θα έπρεπε να ασχοληθεί κανείς με τα παιδιά που εκπαιδεύονται στο σπίτι και με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής, που μάλλον ήταν αρκετά αγχωτικός. Έτσι, όχι μόνο η μείωση των επιπέδων δραστηριότητας και η αλλαγή της διατροφής, αλλά το άγχος και τα προβλήματα ψυχικής υγείας πιθανότατα έπαιξαν επίσης ρόλο σε αυτό».

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είχαν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των γυναικών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του σώματος, προσθέτει ο δρ. Γιετς.

Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό να ψάχνει κανείς για comfort food. Και δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα για αυτό (είναι η πρώτη πανδημία για τους περισσότερους από εμάς, τελικά).