ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2021 12:37 EEST | Updated 03/04/2021 13:29 EEST

Μυθική πομπή για να μεταφερθούν μούμιες και σαρκοφάγοι στο Καΐρο

Η πομπή θα μεταφέρει 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες, κυρίως από την εποχή του Νέου Βασίλειου.

REUTERS
Μπροστά από την μούμια

Μια μεγάλη πομπή θα μεταφέρει το Σάββατο, 22 αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες σε ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες κατά μήκος της πρωτεύουσας του Καΐρου, σε ένα νέο μουσείο, όπου θα μπορούν να προβληθούν με την λαμπρότητα που τους αρμόζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η πομπή θα μεταφέρει 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες, κυρίως από την εποχή του Νέου Βασίλειου, ξεκινώντας από το Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου και καταλήγοντας στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στην Φουστάτ, περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά.

Η Φουστάτ ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου υπό τη δυναστεία Ουμαγιάντ μετά την αραβική κατάκτηση.

REUTERS
Εργάτες προετοιμάζουν την πομπή

Οι αρχές έχουν αποκλείσει τους δρόμους κατά μήκος του Νείλου με αφορμή την περίτεχνη τελετή, που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει το ενδιαφέρον γύρω από τις λαμπρές συλλογές αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, την στιγμή που ο τουρισμός της περιοχής έχει πληγεί βαθύτατα από την πανδημία της COVID-19.

Κάθε μούμια θα τοποθετηθεί σε μια ειδική κάψουλα γεμάτη με άζωτο για να εξασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες θα μεταφερθούν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς, λέει ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζαχάι Χάους.

«Επιλέξαμε το Μουσείο Πολιτισμού επειδή θέλουμε, για πρώτη φορά, να προβάλουμε τις μούμιες σε ένα πολιτισμένο και εκπαιδευτικό πλαίσιο και όχι για διασκέδαση όπως συνέβαινε στο Αιγυπτιακό Μουσείο», προσθέτει.

REUTERS
.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των «Νεκρών Ναών» του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871.

Το παλαιότερο εύρημα είναι εκείνο του Σεκενενρέ Τάο, του τελευταίου βασιλιά της 17ης δυναστείας, ο οποίος βασίλευσε τον 16ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ότι υπέστη βίαιο θάνατο.

Η παρέλαση θα περιλαμβάνει επίσης τις μούμιες των Ραμσί II, Σέτι I και Αχμόζ - Νεφερτάρι.

REUTERS
Οβελίσκος του Ραμσί II

«Κάνοντάς με αυτόν τον τρόπο την πομπή, δηλαδή με μεγάλη δόξα, οι μούμιες θα δεχτούν τον σεβασμό που τους αξίζει», δήλωσε η Σαλίμα Ικραίμ, Αιγυπτιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

«Αυτοί είναι οι βασιλιάδες της Αιγύπτου, αυτοί είναι οι Φαραώ. Και αυτή η πομπή είναι ένας τρόπος να τους δείξουμε τον σεβασμό μας.»

Πηγή: Reuters