ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/03/2021 13:33 EET

Μετρό παράλληλα με τη Λ. Κηφισίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες.

Eurokinissi
.

Το μετρό είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο υποδομής στα αστικά κέντρα. Και ειδικά στα μεγάλα, διεθνώς και στην Ελλάδα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ένα έργο που «πηγαίνει μακριά, αλλά μας φέρνει πιο κοντά», όπως εύστοχα χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση προς το Περιστέρι.

Κι ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών για να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για τη Γραμμή 4, τη Γραμμή U λόγω του σχήματος (πέταλο) που έχει, ήδη σχεδιάζεται η επέκταση της Γραμμής 4 από το άλσος Βεΐκου μέχρι τα Πευκάκια, ώστε να ενωθεί με τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ. Ηταν κάτι που έλειπε από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς το «πέταλο» έμενε «τυφλό». Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετήσει ακόμα καλύτερα, περισσότερες περιοχές.

Και δεν είναι μόνο αυτή η κίνηση που γίνεται, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να γίνει Γραμμή μετρό παράλληλα με τη Λ. Κηφισίας, η οποία έχει μεγάλο φόρτο οχημάτων, μποτιλιάρισμα και εξαιρετικά δύσκολη συγκοινωνία. Οσοι εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, έχουν δεινοπαθήσει στις μετακινήσεις τους, είτε με ΙΧ είτε με λεωφορεία και η ανακοίνωση, δια στόματος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τα μεγάλα έργα υποδομής στη βόρεια Αθήνα, έρχεται ως βάλσαμο στις πληγές.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές μελέτες, δηλαδή έχει γίνει το πρώτο βήμα, για την επέκταση του Μετρό από την Κατεχάκη κατά μήκος της Κηφισίας, που θα περνά από το Φάρο Φιλοθέης, το Χαλάνδρι, το Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι και θα φτάνει στην Πεύκη.» Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησαν και οι τοπογραφικές μελέτες.

Το δεύτερο στάδιο είναι να γίνουν οι προωθημένες αναγνωριστικές μελέτες και να βρεθεί χρηματοδότηση. Ο Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορέσει να ενταχθεί στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή μετά το 2027 και αφού θα έχει τελειώσει το πρώτο σκέλος της Γραμμής 4 του Μετρό.

«Για αυτό το οποίο συζητείται εδώ και 20 χρόνια, το πρώτο βήμα έγινε μέσα σε 18 μήνες», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για την υλοποίηση του έργου, καθώς τα υπόγεια σιδηροδρομικά έργα απαιτούν προσεκτική μελέτη και προετοιμασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, που θα συνδέει την Αττική Οδό με την Εθνική Οδό, θα δημοπρατηθεί εντός του 2021 και πως δεν θα υπάρχουν διόδια, καθώς δεν θα ενταχθεί στην Αττική Οδό, αλλά θα είναι ένα ξεχωριστό δημόσιο έργο, που θα προταθεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, αναφερόμενος στον κόμβο της Βαρυμπόμπης, επί της Εθνικής Οδού, τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση που μιλάμε δεν πρόκειται να μπουν διόδια». Σημείωσε όμως ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι πολύ σαφής και αναφέρει ότι θα πρέπει να μπουν και εκεί διόδια. Καθώς όμως, όπως ανέφερε, εκκρεμούν ακόμη ζητήματα περιβαλλοντικών όρων και αδειοδότησης, το Υπουργείο έχει έρθει σε διαπραγμάτευση με τον παραχωρησιούχο αναζητώντας λύση.