ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/04/2019 13:32 EEST

Μητσοτάκης: Δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας κατά της διαφθοράς

«Για πρώτη φορά στη χώρα από το 2010 οι εκλογές δεν είναι πηγή ανησυχίας για τις αγορές».

Alkis Konstantinidis / Reuters

Για σχέδια δημιουργίας μιας «πραγματικά ανεξάρτητης υπηρεσίας κατά της διαφθοράς», που θα λειτουργεί υπό τα στάνταρ του ΟΟΣΑ, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο δηλώσεών του στο Brussels Playbook του Politico.

Όπως είπε, ελπίζεται πως μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με «ριζική απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων» θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων.

«Ο Πολάκης είναι το πρόσωπο και η φωνή του Τσίπρα» ο είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο ήταν χυδαίο όπως και «το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να στηρίζει τον υπουργό του λέγοντας ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής (της ΝΔ εναντίον του) σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του».

Εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα σταθερότητας τονίζοντας ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα είναι αυτή τη φορά «πηγή ανησυχίας για τις διεθνείς αγορές». Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του έναντι των πολιτών για την επαναφορά της Ελλάδας στην υψηλή βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης (investment grade) σε διάστημα 18 μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Μιλώντας για τις πρώτες του κινήσεις, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα βάζει τέλος «στη μαζική υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης» από τον ΣΥΡΙΖΑ, με παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Τα νομοσχέδια είναι έτοιμα όπως και η ομάδα που θα τα εφαρμόσει» σημειώνει.

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει επίσης ότι η σημερινή αναιμική ανάπτυξη της τάξεως του 2% του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει «το 3% ως 4% για σειρά ετών» από μια κυβέρνηση που θα στηρίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα τις απώλειες αυτής της δεκαετίας.