Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος για όλους, εντός και εκτός Ελλάδας

«Τολμάμε μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ ανακοίνωσε και τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.
Dimitris Papamitsos_6946384863_d via Dimitris Papamitsos

Μία μεταρρύθμιση-τομή στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πλέον καθιερώνεται η επιστολική ψήφος, κάτι που «έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη» όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως «μία ιστορική τομή».

Dimitris Papamitsos_6946384863_d via Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με την επιστολική ψήφο, η οποία θα ισχύσει από την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, «δίνεται ηχηρή απάντηση στην αποχή» καθώς αναμένεται να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα και να διευκολυνθούν όχι μόνο οι απόδημοι, καθώς δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν αλλά και πολίτες εντός της χώρας που θα τους ήταν δύσκολο να συμμετέχουν στις εκλογές. Ως παραδείγματα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, εποχικούς εργαζόμενους, φοιτητές.

.
.
Dimitris Papamitsos_6946384863_d via Dimitris Papamitsos

«Όπως είπα, είναι μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας. Έτσι, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται, θα έλεγα, σε ένα πολλαπλό στοίχημα. Πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά.

Δεύτερον, εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης, να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες, μέχρι την διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με σταυρό προτίμησης οι ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωκλογών. Όπως είπε θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης και θα είναι στην ενιαία επικράτεια.

«Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου, είτε μιλάμε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε μιλάμε για την ευρωβουλή, πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την απόφαση του να ισχύσει τελικά ο σταυρός προτίμησης και όχι η λίστα.

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Σημαντικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Eurokinissi

«Θέλω να σας πω επίσης ότι υπήρξε ένας, νομίζω, γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες. Θεωρώ όμως ότι τελικά η ενιαία επικράτεια, όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981, αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Άλλωστε, είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ακούμε την κοινωνία, δεν υπακούμε σε καμία συντεχνία»

Αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για άλλες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, εστιάζοντας στις αλλαγές του τομέα Δικαιοσύνης, με μεγάλες αλλαγές στις ποινές και με αιχμή την επιτάχυνση των αποφάσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στο ευνοϊκό καθεστώς για τους δανειολήπτες ενώ τόνισε ότι στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής συμπεριλήφθηκαν θέσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας του νομοσχεδίου.

«Ακούμε την κοινωνία, δεν υπακούμε σε καμία συντεχνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλή