Μητσοτάκης: H μόνη απάντηση απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη προτάσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για διγλωσσία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη Βουλή ότι το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη Βουλή ότι το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι με την απώλεια περίπου 300 ανθρώπων την εβδομάδα, η Ελλάδα κατατάσσεται στη χειρότερη θέση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στο θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δείχνει να εγκαταλείπεται ο στόχος του εμβολιασμού».

«Από που το είδατε; Εξακολουθούμε και δίνουμε τη μάχη για να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα καταγράφει 1484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ η Ιταλία 2180, το Βέλγιο 2209, το Βέλγιο και η Ουγγαρία πάνω από 3.000 ανά εκατομμύριο.

«Λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει για κάποιες εβδομάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε στα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. «Η μόνη απάντηση στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή.

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν και το ΕΣΥ δεν θα ξαναγίνει μονομέτωπο», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταθέσει κάποια σοβαρή τεκμηριωμένη πρόταση.

Όπως είπε, το αντιεμβολιαστικό κίνημα προέρχεται από τα άκρα της πολιτικής, της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς και επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα επειδή –όπως τόνισε- επέτρεψε να υπάρχει μία διγλωσσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στον Παύλο Πολάκη ο οποίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρότεινε ως φαρμακευτική αγωγή φάρμακο για αγελάδες ενώ -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- έκανε το εμβόλιο μόνο για να μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα ιατρικά του καθήκοντα.

«Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στο εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για την επιτυχία του σχεδίου «Ελευθερία».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόβλημα των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού αυτή την στιγμή εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας τις περιοχές της Ευρυτανίας, της δυτικής Αττικής του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Φλώρινας, των Σερρών, της Πέλλας και άλλων.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις και να συνεργαστούν για την αύξηση των εμβολιασμών, καθώς όπως ανέφερε η Ελλάδα υπολείπεται 5 μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου αλλά είναι εφικτό να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα.

Εξεταστική από το 2015 έως το 2021 πρότεινε ο πρωθυπουργός

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, ειδικά στο θέμα της επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία από την πανδημία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διάθεση 41 εκατομμυρίων ευρώ προς μέσα ενημέρωσης με στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 19 με 20 θέση στην Ευρώπη στο θέμα των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι δεν τον ικανοποιεί αυτή η θέση και ότι θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθεί. Μιλώντας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών υπογράμμισε ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όρια τους στις δύο κατηγορίες που εφαρμόστηκαν και ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να επιβάλλει άλλους. Παράλληλα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει αναφορές στην υπερβάλλουσα θνητότητα χρησιμοποιώντας στοιχεία ληξιαρχείου και τόνισε ότι η Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στις 5 καλύτερες χώρες της Ευρώπης για το 2020, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία για το 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα της επικοινωνιακής καμπάνιας σημείωσε ότι δόθηκαν χρήματα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και ότι είναι στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ να ελέγχει αν κάποια μέσα έδωσαν λόγο στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Τέλος, για την εξεταστική σχετικά με τη διενέργεια δημοσκοπήσεων ο πρωθυπουργός πρότεινε η εξεταστική να ερευνήσει την περίοδο από το 2015 έως και σήμερα. «Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε τις εκλογές κ. Τσίπρα. Αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός.