Μητσοτάκης: Κάνουμε το καλύτερο δυνατό να συγκρατήσουμε τις τιμές σε αποδεκτά επίπεδα

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε σούπερ-μάρκετ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ανατολική Αττική.
.
.
Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Αττική, μπήκε σε σούπερ-μάρκετ στην Κερατέα προκειμένου να διαπιστώσει το τι γίνεται με το θέμα της ακρίβειας και κυρίως να ελέγξει την εφαρμογή της μειωμένης τιμής κατά 5%. Είδε την ειδική σήμανση με τη μειωμένη τιμή σε κάποια προϊόντα ενώ είχε διάλογο με υπαλλήλους και καταναλωτές. Σε συνομιλία του με έναν εκ των πελατών του καταστήματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι ξέρει ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι επίμονη και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να περιορίσει το πρόβλημα ενώ προανήγγειλε ότι το ποσοστό μείωσης που σήμερα είναι στο 5%, θα αυξηθεί.

«Θα φροντίζουν να εντοπίζουμε κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας και να επιβάλλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα»

Για τη μάχη κατά της ακρίβειας μίλησε και σε πολίτες που τον υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κερατέας.

«Ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο ξέρω ότι δοκιμάζει κάθε νοικοκυριό και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και να βλέπετε τις τιμές να ανεβαίνουν, θέλω να ξέρετε όμως ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε δύο επίπεδα: πρώτον, μέσα από παρεμβάσεις όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και τη «Μόνιμη Μείωση Τιμών» κατά 5% για έξι μήνες, να συγκρατήσουμε τις τιμές σε αποδεκτά επίπεδα. Και, δεύτερον, να βάζουμε συνεχόμενα πρόστιμα σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να κερδοσκοπούν πάνω σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά και το Υπουργείο και όλοι οι εποπτικοί φορείς, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θα φροντίζουν ανά πάσα στιγμή να εντοπίζουν κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας, να επιβάλλουν τα απαραίτητα πρόστιμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον στο επίπεδο του πληθωρισμού με περισσότερη αισιοδοξία».

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κατοίκους της περιοχής για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις εκλογές προς τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το ποσοστό που έλαβε το κόμμα ήταν πάνω από τον μέσο όρο.

«Κεντρική μας δέσμευση η βελτίωση των μισθών για την επόμενη τετραετία και την κάνουμε πράξη»

«Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η υπενθύμιση του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι για εμάς μία συνταγή αλαζονείας, αλλά μία υπενθύμιση της μεγάλης ευθύνης που έχουμε απέναντι στους πολίτες.

Να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη, να αντιμετωπίζουμε τα πολλά προβλήματα τα οποία γεννά η ίδια η καθημερινότητα, να ισχυροποιούμε τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας σε μία περιοχή η οποία βλέπετε ότι αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα και πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εστίασε στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

«Αποτελεί κεντρική μας δέσμευση η βελτίωση των μισθών για την επόμενη τετραετία και την κάνουμε πράξη, και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα», τόνισε ενώ έκανε έμμεση αναφορά και στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμάς, όπως βλέπετε, δεν μας αφορά καθόλου τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Όσο αυτοί θα προσπαθούν να λύνουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, εμείς θα κατεβάζουμε το κεφάλι και με σεμνότητα θα εργαζόμαστε να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη», δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στόχος της κυβέρνησης η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νέο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN στην Κερατέα, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων ετών στην Ανατολική Αττική και μιλώντας σε εργαζόμενους της εταιρείας ανέφερε:

«Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δω το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία είχε ξεκινήσει το 2019, όταν αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, είχαμε βρεθεί με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και είχαμε συζητήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μέρος του clawback ως επενδυτικό κίνητρο, για να ενθαρρύνουμε σημαντικές επενδύσεις που θα κάνει η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς έτσι δημιουργούνται και νέες αλλά και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στην εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Αν δεν κάνω λάθος, εξάγουμε το 10% περίπου των γενόσημων φαρμάκων που καταναλώνονται συνολικά στην Ευρώπη και αντιλαμβάνεστε ότι σε μία εποχή μετά την πανδημία, όπου τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, η δυνατότητα να μπορούμε τουλάχιστον να καλύπτουμε την ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από άλλες χώρες, αποκτά κομβική σημασία».

«Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα, όχι απλά πόλο παραγωγής, αλλά και πόλο καινοτομίας»

Κάνοντας αναφορά στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και συγκρίνοντας από τη μία τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ακολουθούν μία βαθιά προστατευτική πολιτική και από την άλλη τις χώρες της Άπω Ανατολής, οι οποίες δεν έχουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει και η Ευρώπη να χαράξει τη δική της στρατηγική αυτονομία ως προς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Και εκεί πιστεύω ότι η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει», ενώ έδωσε έμφαση και σε θέματα καινοτομίας:

«Άμα δείτε αυτή τη στιγμή τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και στη βιοτεχνολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είτε είναι Έλληνες είτε είναι ελληνικής καταγωγής, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η παρουσία του ελληνικού στοιχείου.

Συνομιλούμε με αυτούς τους ανθρώπους και θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα, όχι απλά πόλο παραγωγής, αλλά και πόλο καινοτομίας σε αυτόν τον νέο κόσμο ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας και ο οποίος θα επιβραβεύσει αυτούς οι οποίοι θα μπορέσουν πιο γρήγορα να αντιληφθούν και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «καθώς η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, το μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι να βρούμε το στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτές τις πολύ σημαντικές επενδύσεις τις οποίες κάνετε» και εξήγησε ότι «θέλουμε πάντα τα προγράμματα κατάρτισης, επανεκπαίδευσης, τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την πρακτική άσκηση, να έχουν ως οδηγό την ίδια τη βιομηχανία, τον ιδιωτικό τομέα» ενώ έκλεισε την ομιλία του δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που εφαρμόζει:

«Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Δεν έχουμε πει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Έχουμε πολλά προβλήματα ακόμα μπροστά μας. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι κάναμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, το νέο εργοστάσιο, έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής και εστιάζει σε εισπνεόμενα και στερεάς μορφής φάρμακα. Απασχολεί 120 εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα έχουν ανέλθει σε 200. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων το 30% υψηλής εξειδίκευσης, συνδράμοντας στην αντιστροφή του brain drain.

Δημοφιλή