Μητσοτάκης: Με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα συζητήσουμε για την ενίσχυση της στρατηγικής μας διμερούς συνεργασίας

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τονίζει ο πρωθυπουργός.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
DIMITRIS PAPAMITSOS

Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή «Morning Joe», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του τις επόμενες ώρες με τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου» ενώ αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ενόψει της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα συζητήσουμε, λοιπόν, για την ενίσχυση της στρατηγικής μας διμερούς συνεργασίας. Φυσικά, θα συζητήσουμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και για τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την αρνητική θέση που φαίνεται να έχει για το θέμα η Τουρκία, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει μάλλον, να απευθύνετε την ερώτηση στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους. Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί».

«Προτεραιότητα να τελειώσει ο πόλεμος αλλά με όρους αποδεκτούς από την Ουκρανία»

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η κυριαρχία της. «Είναι η διευθέτηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι′ αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτά θα συζητηθούν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου. «Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για το θέμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, επανέλαβε την πρόταση του για παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για το πως θα αντιμετωπίσουν Ελλάδα και Ευρώπη τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν τελειώσει ο πόλεμος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή την στιγμή η προτεραιότητα είναι να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά με όρους οι οποίοι θα είναι αποδεκτοί για την Ουκρανία.

«Αποτελούμε έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ»

Όσο για το μήνυμα που θέλει να φτάσει στους πολίτες της Αμερικής από την τοποθέτηση του στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Τo πρώτο πράγμα που θέλω να γνωρίζει ο Αμερικανικός λαός είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα, “επέστρεψε”», σημειώνοντας ότι επί κυβερνήσεων του η οικονομία έχει ανακάμψει, ο Covid αντιμετωπίστηκε καλύτερα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων.

«Η Ελλάδα είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη γειτονιά του κόσμου. Διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μεταφοράς αερίου, ίσως σύντομα και υδρογόνου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Θέλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τη σημαντική γεωπολιτική μας θέση και το γεγονός ότι είμαστε μια σταθερή και ισχυρή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως, αποτελούμε έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ. Και είναι μια ευκαιρία -όταν θα μιλήσω στο Κογκρέσο- να τιμήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση» εξήγησε ο πρωθυπουργός.