Μητσοτάκης: Να αλλάξουν τη γραμμή τους και να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Νέο αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στα Σκόπια – Επίθεση στην αντιπολίτευση για λαϊκισμό.
Νέα προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Σκόπια (φωτογραφία αρχείου)
Νέα προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Σκόπια (φωτογραφία αρχείου)
Eurokinissi

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, να αλλάξουν από τώρα τη γραμμή τους και να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδάλλως θα υπάρξει πρόβλημα όχι στις σχέσεις Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και Ευρώπης και Βόρειας Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη ενώ υπενθύμισε τις άμεσες αντιδράσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας είναι εξαιρετικά αρνητικά και επανέλαβε ότι δεν θα προχωρήσει στην κύρωση των τριών μνημονίων αν δεν υπάρξει συμμόρφωση από τους βόρειους γείτονες. Ειδικά για το θέμα των μνημονίων που προβλέπονται στην Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι δεν τα έχει κυρώσει έως τώρα η κυβέρνηση του καθώς έβλεπε τι ερχόταν και τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO.

«Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη»

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που μιλάει για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί την επόμενη μέρα να διαπραγματευτεί ευρωπαϊκές δράσεις που θα ωφελήσουν την Ελλάδα, όπως την συνέχιση του Ταμείου Ανάκαμψης και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές «για να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι απέστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα της διαφορετικής τιμολόγησης των προϊόντων των πολυεθνικών, σημειώνοντας ότι μπορεί να παρέμβει η Ευρώπη και αναφέρθηκε στη μάχη αντιμετώπισης της ακρίβειας, η οποία όπως είπε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά εστίασε στο θέμα των τιμών των τροφίμων μιλώντας για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ ανέδειξε και πρακτικές που εφαρμόζουν εταιρείες όπως την αλλαγή συσκευασίας των προϊόντων τους, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις.

«Το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού»

Παράλληλα άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μιλούν ουσιαστικά για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας αλλά καλούν τους πολίτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στον πήχη που έχει θέσει, εξήγησε ότι είναι στο ύψος των προηγούμενων ευρωεκλογών και δήλωσε αισιόδοξος για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν θέλω να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει ισχυρή νομιμοποίηση της κυβέρνησης» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα υπόσχεται στους πολίτες. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού». Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ότι όσο είναι κυβέρνηση η ΝΔ και αυτός πρωθυπουργός δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης της χώρας. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έγινε η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη επειδή έχασε το 25% του πλούτου της κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αποδίδοντας ευθύνες στις δυνάμεις του λαϊκισμού που επικράτησαν εκείνη την εποχή. «Ο τοξικός και ακοστολόγητος λαϊκισμός δεν θα πρέπει να σηκώσει ξανά κεφάλι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς και για τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι το ένα κόμμα ουσιαστικά δεν υπάρχει (εννοώντας τους Σπαρτιάτες), για τη Νίκη σημείωσε ότι αποδείχθηκε η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης ενώ για την Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «εθνικιστικές κορώνες που συγκρούονται με την πραγματικότητα».

«Το Ψηφιακό Φροντιστήριο μειώνει τις ανισότητες»

Ερωτηθείς για το νέο πρόγραμμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου που παρουσίασε χθες (17/5) στο χωριό Ριζώματα Ημαθίας και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για περιορισμό της δια ζώσης εκπαίδευσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μειώνει τις ανισότητες και έρχεται να δώσει λύσεις για την εκπαίδευση των παιδιών σε δύσβατες ορεινές περιοχές και σε μικρά νησιά, χωρίς να μειώνει τον ρόλο των εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της παιδικής παραβατικότητας και του εκφοβισμού στα σχολεία, μίλησε για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας τονίζοντας ότι πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη δίνοντας έμφαση στην επιβολή αυτοποιημένων ποινών ενώ τοποθετήθηκε και για την έμφυλη βία και τις συντονισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της.

«Χρειάζονται κάποιοι μήνες για να δουν οι πολίτες τις αλλαγές στα νοσοκομεία»

Περνώντας στον τομέα της Υγείας χαρακτήρισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ως μία μεγάλη παρακαταθήκη αλλά με μεγάλα προβλήματα και εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάταξη του, όπως στην ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι γίνονται έργα πολλά εκ των οποίων οι πολίτες θα τα δουν σε 12 ή 18 μήνες καθώς «δεν πατάς ένα κουμπί και αλλάζουν όλα» για αυτό και έχει θέσει ως ορίζοντα το τέλος της τετραετίας. «Είναι λάθος να αφορίζουμε συνολικά το ΕΣΥ» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έδωσε έμφαση στις προληπτικές εξετάσεις καθώς και στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής ως δράσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα συνολικά στον τομέα της Υγείας.

Δημοφιλή