Μητσοτάκης: O ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή

«Διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός από την Κρήτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάνφρεντ Βέμπερ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάνφρεντ Βέμπερ
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κρήτη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης και στις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε σημειώσει ότι «η ΝΔ επιδεικνύει μία πρωτοφανή πολιτική αντοχή γιατί διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με αποτελεσματικότητα αλλά και διότι ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα αντιμετώπισε περισσότερες προκλήσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ.

«Στη δική μας περίπτωση, δεν ήταν μόνο ο COVID-19 και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση στο μεταναστευτικό - η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020 - και φυσικά κληθήκαμε να αποτελέσουμε δύναμη σταθερότητας σε μια πολύ ασταθή γεωπολιτική γειτονιά», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα με την αντιμετώπιση των κρίσεων, η κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία την εκλογική της ατζέντα.

«Υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στους Financial Times, χθες, που ανέφερε επτά χώρες που σε αυτή τη συγκυρία έχουν εξαιρετικά καλές, οικονομικές επιδόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από αυτές. Και φυσικά, μάς ικανοποιεί το γεγονός ότι μπορέσαμε να τηρήσουμε τη θεμελιώδη υπόσχεσή μας, η οποία ήταν να θέσουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά υψηλής ανάπτυξης, να μειώσουμε την ανεργία, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει και πάλι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι για φέτος η η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 6%, και υπολογίζεται άνω του 2% για το επόμενο έτος.

«Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ απρόβλεπτο γείτονα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της ανεργίας, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο θέμα της Τουρκίας.

«Όλες οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν επενδύσει στην Ελλάδα και η χώρα μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε τεχνολογικό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή. Ταυτόχρονα, εστιάσαμε πολύ σε θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την πολιτική μας οικογένεια και τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα. Ύστερα από δέκα χρόνια υποεπενδύσεων στις αμυντικές μας δυνάμεις, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι προσθέτουμε τις απαραίτητες δυνατότητες στις αμυντικές μας δυνάμεις, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε έναν πολύ απρόβλεπτο γείτονα. Εστιάσαμε πολύ στο να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης. Μπορούμε πραγματικά να προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο πάνω από 80%.

«Και επίσης εγκαλέσαμε την Τουρκία όσον αφορά τις πρακτικές της να εργαλειοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τους δικούς της γεωπολιτικούς σκοπούς», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η νέα ανάπτυξη που οραματιζόμαστε μειώνει τις ανισότητες και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη»

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και στην αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων του κράτους.

«Και επικεντρωνόμαστε πραγματικά στο να διασφαλίσουμε ότι η νέα ανάπτυξη που οραματιζόμαστε μειώνει τις ανισότητες και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη. Οπότε μιλάμε πραγματικά για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, για την οποία, φυσικά, δεν γίνονται συμβιβασμοί όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος μας», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ έθεσε τον ξεκάθαρο στόχο της κυβέρνησης:

«Πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».

«Η ενεργειακή ακρίβεια μπορεί να απειλήσει την κοινωνική συνοχή»

Παράλληλα αναφέρθηκε στη αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και στον πληθωρισμό.

«Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση όσον αφορά το πρόβλημα της ενέργειας. Η Ελλάδα ασκεί ενεργά πιέσεις, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Και κερδίζει αυξανόμενη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας όμως ότι αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, θα αρχίσει να δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή.

«Έχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορεί κανείς να πετύχει αξιόπιστη και συμπεριληπτική ανάπτυξη και ταυτόχρονα να είναι πατριωτικά ευαίσθητος όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και μετανάστευσης. Κι έτσι διευρύνουμε την απήχηση που έχουμε στο εκλογικό σώμα, σε αντιπαράθεση με τους λαϊκιστές τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ απευθυνόμενος στον Μάνφρεντ Βέμπερ και στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, είπε:

«Μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας και θα διασφαλίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ενδυνάμωση και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του ΕΛΚ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Και πριν από αυτό, είμαι σίγουρος ότι το ΕΛΚ θα σταθεί δίπλα μας καθώς αγωνιζόμαστε για μια δεύτερη θητεία στις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα το 2023».

Δημοφιλή