Μητσοτάκης: Σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας όσα διακινούνται για τις υποκλοπές

«Oσοι έχουν στοιχεία να πάνε στον εισαγγελέα», τόνισε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Αχαϊα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Αχαϊα
Eurokinissi

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Πάτρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή σημαντικών έργων –περισσότερα από 80- που θα αλλάξουν όχι μόνο την πόλη αλλά όλη τη δυτική Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται δικαιολογημένα ότι είναι συνεπής στην υλοποίηση των εξαγγελιών της», σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Πάτρα αξίζει να είναι η πύλη της δυτικής Ελλάδας στην Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση και για το θέμα των υποκλοπών, για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και για το αν και ο ίδιος αισθάνεται ασφαλής στις επικοινωνίες του. «Το θέμα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πολύ σοβαρό», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της χρήσης παράνομων λογισμικών. Εκεί που έδωσε έμφαση όμως ήταν στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. «Άκουσα υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ το 2016, ότι βρήκε την οικογένεια του κ. Πιερρακάκη, ότι φωτογράφισε τον κ. Τσίπρα στο κότερο. Αυτά είναι σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας και όσοι τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη δικαιοσύνη. Μόνο αυτή μπορεί να κρίνει τι είναι ακριβές και τι όχι αλλά εγώ δεν μπορώ και δεν πρέπει να γνωρίζω την έρευνα αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν να εισφέρουν να πάνε στη δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς

Στην συνέντευξη Τύπου τέθηκε και το θέμα των πλειστηριασμών, με αφορμή την υπόθεση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία. Όπως εξήγησε, μέσω της πολιτικής της κυβέρνησης, οι πολίτες έχουν δυνατότητες να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ειδικά την πρώτη κατοικία και προσέθεσε ότι οι πλειστηριασμοί παραμένουν μια μικρή εξαίρεση και ότι οι πολίτες ρυθμίζουν και πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους. Με αφορμή όμως τους πλειστηριασμούς ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συναντήθηκε με την κ. Κολοβού. «Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Τότε δεν τον είδα να τρέχει δίπλα σε ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ενώ η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αφήσει πίσω τις πολιτικές των μνημονίων κάνοντας λόγο για «τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει δεν περνάνε πια γιατί ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά το έργο του».

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση του κόστους δανεισμού και σημείωσε ότι «έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης των συνεπών δανειοληπτών, πάντα σε συνεννόηση με τις τράπεζες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας που είναι υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου «για το ένα ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με το παράλογο, για παράδειγμα όσον αφορά την κυριαρχία των νησιών» και ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα πάρει κανενός την άδεια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει.

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου κάνοντας λόγο για «στενάχωρη ιστορία» και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει κανείς το αποτέλεσμα της έρευνας των Αρχών. Όπως είπε, «η κυβέρνηση κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών πριν σκάσουν τα περιστατικά στον Κολωνό και το ζήτημα της Κιβωτού. Μακάρι αυτό το σχέδιο να τύχει οριζόντιας στήριξης ως προς την εφαρμογή του. Θεωρώ αδιανόητο να είμαστε σε μια κομματική αντιπαράθεση για ζητήματα που επηρεάζουν την κοινωνία.»

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Μία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρωθυπουργό αφορούσε το ενδεχόμενο συνεργασιών της ΝΔ μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που δεν επιτύχει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου που έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα ενώ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Μην με ρωτήσετε την ημερομηνία γιατί δεν έχω αποφασίσει. Το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι νωρίς να το συζητήσουμε αν και ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και πιστεύω ότι είναι εφικτός χωρίς αυτό να σημαίνει αλαζονεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στην τοξικότητα που υπάρχει στο πολιτικό κλίμα και αν αυτή μπορεί να καθορίσει το χρόνο των εκλογών, τόνισε: «Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας αλλά δεν έχω αυταπάτες καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει καμία ουσιαστική πρόταση. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά για τα προβλήματα καταφεύγεις στην τοξικότητα, τα δήθεν σκάνδαλα».

Παραμένοντας στο θέμα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την σύγκριση στην οποία θα προχωρήσουν οι πολίτες. «Θα συγκρίνουν τα 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Τσίπρα και τα 4 χρόνια ΝΔ με εμένα. Θα κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις της Τουρκίας, ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του κράτους», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ μιλώντας για τη μεσαία τάξη που συχνά καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτίμησε ότι θα θυμηθεί ποιος ήταν αυτός που έβαζε φόρους και ποιος τους μείωσε, ποιος υλοποίησε τις δεσμεύσεις του, ποιος ενίσχυσε το εισόδημα των νοικοκυριών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για έργα σε διάφορα σημεία της δυτικής Ελλάδας ενώ για το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες που είναι σε εξέλιξη εξέφρασε την ελπίδα για θετικά αποτελέσματα. «Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να κρύβεται κάποιος πλούτος. Θα είναι σημαντικό για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.