Μητσοτάκης σε εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία

Άλμπερτ Μπουρλά: «Θα δούμε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών
Dimitris Papamitsos_

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA). Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή η συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερες πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών σας και της κυβέρνησής μας, τόσο στο επίπεδο των εθνικών μας πολιτικών, όσο και στο επίπεδο ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ.»

«Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούμε από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου αισθανόμαστε ότι μερικές φορές πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, παρέχοντας στους πολίτες μας πρόσβαση τόσο σε καινοτόμα αλλά και σε γενόσημα φάρμακα στην καλύτερη δυνατή τιμή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούμε από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και να προσφέρουμε στις εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων την απαραίτητη προβλεψιμότητα για να διαθέσουν σημαντικούς πόρους προς την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων.»

Αυτό που επίσης τόνισε ήταν η πιθανότητα συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι πρόκειται για έναν από τους τομείς που η ελληνική πλευρά θέλει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση, ενώ, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα παρουσιαστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Άλμπερτ Μπουρλά που έφερε στη χώρα μία τόσο διακεκριμένη ομάδα ηγετών παγκοσμίου επιπέδου στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά εξήγησε πως οι ιατρικές καινοτομίες φέρνουν και μεγάλες επενδύσεις
Ο Άλμπερτ Μπουρλά εξήγησε πως οι ιατρικές καινοτομίες φέρνουν και μεγάλες επενδύσεις
Dimitris Papamitsos

Ο Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη δική του τοποθέτηση ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υποδοχή και εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που βρίσκονται στην Ελλάδα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο είναι γιατί η χώρα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας», τόνισε ο κ. Μπουρλά προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια περίοδο “επιστημονικής αναγέννησης”, όπου λόγω των εξελίξεων στη βιολογία και ταυτόχρονα των εξελίξεων στην τεχνολογία, θα δούμε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια. Βέβαια, αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων.»

Όπως εξήγησε , περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, κυρίως από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται στην Αθήνα και η μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γενικές γραμμές ήταν στο ίδιο επίπεδο. Το 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ των ΗΠΑ. Αυτό είναι, πιστεύω, μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας της Pfizer, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση για συζήτηση σχετικά με επενδύσεις στην Ελλάδα των φαρμακευτικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Dimitris Papamitsos

Άλμπερτ Μπουρλά: Η φωνή της Ελλάδας στην Ε.Ε. έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες και σεβαστές φωνές, με μεγάλη επιρροή

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, τρεις είναι οι τομείς που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις.

Ο πρώτος τομέας είναι οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. «Στη δική μας περίπτωση, οι περισσότερες επενδύσεις μας μεταφράζονται σε μία φόρμουλα σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, εάν είναι να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, κάθε επενδυτής να νιώθει ότι αυτή η επένδυση σε άυλα περιουσιακά στοιχεία προστατεύεται», διευκρίνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά τονίζοντας ότι η καινοτομία είναι ένας τομέας που είναι εξαιρετικά σημαντικός για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης οι δυο άλλοι τομείς είναι η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία καθώς και οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν.

«Αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα θέλαμε να θίξουμε. Και, φυσικά, να ζητήσουμε την υποστήριξή σας, όπως είπατε, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η φωνή της Ελλάδας, από εκεί που δεν ήταν ιδιαίτερα σεβαστή έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες και σεβαστές φωνές, με μεγάλη επιρροή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όλων όσα κατάφερε να επιτύχει η χώρα, βγαίνοντας από αυτή τη σκοτεινή περίοδο της οικονομικής ύφεσης», σημείωσε στη συνέχεια.

«Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των προεκλογικών μας τοποθετήσεων ενόψει των ευρωεκλογών. Το λέω αυτό γιατί για εμάς, για την κυβέρνησή μου, αλλά και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτό πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο. Χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας πως η Ελλάδα θα ασκήσει μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα.

«Έρχονται δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο πιστεύουμε μερικές φορές.

Από την πλευρά μας, από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, και όσον αφορά εμένα προσωπικά, στο βαθμό που εκπροσωπώ τη χώρα μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα θέματα αυτά θα είναι στην κορυφή της ατζέντας μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της εισαγωγικής του τοποθέτησης.

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στη συνάντηση
Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στη συνάντηση
Dimitris Papamitsos

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ Αριστείδης-Θωμάς Δοξιάδης, το μέλος της ομάδας εργασίας «A Roadmap for Creating an Innovation-Based Biopharma Industry in Greece» Σίμος Συμεωνίδης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Δημοφιλή