ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/04/2020 16:21 EEST | Updated 30/04/2020 17:48 EEST

Μητσοτάκης στη δευτερολογία του: Η πολιτική μας στηρίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τεστ, στις μάσκες και στο άνοιγμα των σχολείων.

Eurokinissi
.

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρία θέματα που έχουν απασχολήσει έντονα το δημόσιο διάλογο: στα τεστ, στις μάσκες και στο άνοιγμα των σχολείων. Παράλληλα απάντησε και στις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Σχετικά με τα τεστ, διευκρίνισε ότι η στρατηγική που εφαρμόστηκε υποδείχθηκε από την επιτροπή των επιστημόνων. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ο αριθμός των τεστ πρέπει να αυξηθεί και αυτό θα γίνει, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει πάντα απόλυτη συμφωνία όλων των επιστημόνων. Για τα κρούσματα υπογράμμισε ότι τα πραγματικά είναι περισσότερα από αυτά που έχουν διαγνωστεί και ότι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και βεβαίως και στη χώρα μας. Ο στόχος όμως της κυβέρνησης να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που θα πήγαιναν ταυτόχρονα σε νοσοκομεία και εντατικές, επετεύχθη. Και ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να υπάρχουν πλέον θετικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό.

Για τις μάσκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τις εισηγήσεις της υγειονομικής επιτροπής και ξεκαθάρισε ότι είναι συμπληρωματικό μέτρο. Αναφερόμενος στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για διατίμηση στην πώληση μασκών, ο Πρωθυπουργός είπε ότι την ακούει και ότι αν διαπιστωθούν φαινόμενα στρέβλωσης της αγοράς και απόπειρες αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την στάση της. Όπως εκτίμησε όμως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε διατίμηση και έδωσε ως παράδειγμα την πολιτική που ακολούθησε στην πώληση των αντισηπτικών.

Όσο για τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι περισσότερες χώρες τα ανοίγουν και ότι η άποψη ότι τα παιδιά είναι επιδημιολογική «βόμβα» δεν ισχύει πια, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα τον ιό και τον μεταδίδουν πιο δύσκολα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για ακόμα πιο γρήγορο άνοιγμα των σχολείων, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει πιο αργά βήματα. Σχετικά με την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξήγησε ότι κρατά επιφυλάξεις αφού είναι πιο δύσκολο τα μικρότερα παιδιά να ακολουθήσουν κανόνες υγιεινής και προφύλαξης και διευκρίνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν περίπου στις 20/5 και αφού μελετηθούν όλα τα δεδομένα και η πορεία μετάδοσης του κορονοϊού. «Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του σχεδίου, θα την εξετάσουμε και θα την υλοποιήσουμε», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός εστίασε στην σημασία της ατομικής ευθύνης εξηγώντας ότι αν αυτή δεν υπάρχει δεν θα είναι και καλό το συλλογικό αποτέλεσμα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της οικονομικής ύφεσης που έρχεται, εξήγησε ότι δεν μπορεί κανείς να το ξέρει αυτό αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και τη διάρκεια της μάχης που είναι σε εξέλιξη.  

Στόχος της κυβέρνησης να στηριχθεί ο τομέας του Πολιτισμού

Στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα ενίσχυσης του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι υπάρχει απόθεμα εμπιστοσύνης λόγω της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην άμεση στήριξη της τουριστικής κίνησης και στην προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε και σε ένα θέμα που είχε τεθεί κατά τις τοποθετήσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, αυτό του πολιτισμού. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα χρειαστεί ειδική άσκηση για το πως μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος του Πολιτισμού και όπως είπε από το βήμα της Βουλής, έχει ζητήσει από τους επιστήμονες εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να διεξαχθούν το καλοκαίρι ανοιχτές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να υπάρξουν δραστηριότητες που απασχοληθούν άνθρωποι του πολιτισμού, ενώ προγραμματίζεται η στήριξη τους και μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 

Sponsored Post