Μεξικό: Σκελετοί από 200 μαμούθ βρέθηκαν σε υπό κατασκευή αεροδρόμιο

Μια μοναδική ανακάλυψη που ίσως εξηγήσει τους λόγους εξαφάνισης του θηρίου από τη Γη.
ASSOCIATED PRESS

Η ανακάλυψη τουλάχιστον 200 σκελετών μαμούθ κοντά στην Πόλη του Μεξικό μπορεί να δώσει απαντήσεις στο καίριο ερώτημα της εξαφάνισης του είδους από τη Γη.

Το θηρίο που μοιάζει με ελέφαντα, το οποίο είχε χαυλιόδοντες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μακριά μαλλιά, ζούσε στον πλανήτη μας τουλάχιστον πριν από περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν εξαφανιστεί τα τελευταία 4.000 χρόνια.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες οστά των ζώων αυτών στην τοποθεσία όπου κατασκευάζεται ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο.

Φαίνεται ότι τα θηρία μπορεί να είχαν σφαγιαστεί από ανθρώπους μεταξύ 10.000 και 20.000 ετών πριν.

«Εχουμε βρει περίπου 200 μαμούθ, περίπου 25 καμήλες, πέντε άλογα», δήλωσε ο αρχαιολόγος Ρούμπεν Μανζανίλα Λόπεζ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Ενας μεγάλος αριθμός οστών δεν ανασκαφεί ακόμη.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Η τοποθεσία του αεροδρομίου απέχει περίπου 19 χλμ. από τους τεχνητούς λάκκους που είχαν σκάψει οι κάτοικοι της περιοχής για να παγιδεύσουν και να σκοτώσουν δεκάδες μαμούθ.

Εκείνα τα ζώα που πέθαναν στην συγκεκριμένη τοποθεσία μπορεί να είχαν κολλήσει στη λάσπη της κοίτης μιας αρχαίας λίμνης και να πέθαναν από φυσικά αίτια, εκτίμησε ο Λόπεζ.

Πιστεύεται ότι τα απομεινάρια τους μπορεί να έχουν τεμαχιστεί με παρόμοιο τρόπο με αυτά που βρέθηκαν σε μια παγίδα μαμούθ στον κοντινό δήμο Τούλτεπεκ.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ανακαλύφθηκαν επίσης εργαλεία από οστά μαμούθ. Διεξάγονται έλεγχοι για να βρεθούν πιθανά σφαγεία.

Ο αρχαιολόγος Χοακίν Αρόγιο Καμπράλες είπε ότι η έρευνα θα δείξει εάν τα ζώα εξαφανίστηκαν λόγω του κλίματος της περιοχής ή των παγίδων που έστησαν οι άνθρωποι.

Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται να έχει ξεπεράσει μια άλλη συλλογή από λείψανα που βρέθηκαν στη Νότια Ντακότα, με οστά από 61 μαμούθ που ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο έως τώρα.

Αντίστοιχες ανακαλύψεις έχουν γίνει ακόμη στη Σιβηρία και στους λάκκους πίσσας Λα Μπρέα στο Λος Άντζελες.

Οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες μετατρέπουν μια παλιά στρατιωτική βάση σε πολιτικό αεροδρόμιο, πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2022.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

(με πληροφορίες από Skynews)

Δημοφιλή