Ουαλία: Αγριος κάστορας εμφανίστηκε μετά από 400 χρόνια (Βίντεο)

Και καταβρόχθισε όλα τα δέντρα στον κήπο ζευγαριού.
monikahod9 / 500px via Getty Images

Με τη βοήθεια κρυφής κάμερας, η οποία κυριολεκτικά «φυτεύτηκε» μέσα στον κήπο τους, ζευγάρι που είδε τα δέντρα στον κήπο του να εξαφανίζονται «εν μία νυκτί», κατάφερε να βρει τον ένοχο: Τον πρώτο άγριο κάστορα που εντοπίστηκε ελεύθερος στην Ουαλία, έπειτα από σχεδόν 400 χρόνια.

Η εν λόγω ανακάλυψη έχει μπερδέψει τους ειδικούς της άγριας ζωής, καθώς ο πληθυσμός των άγριων καστόρων της Ουαλίας είναι επί σειρά ετών ουσιαστικά ανύπαρκτος, με μόνο έναν μικρό αριθμό τους να κατοικεί σε αποικίες χιλιόμετρα μακριά.

Το ζευγάρι, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, προκειμένου να προστατεύσει την τοποθεσία του ζώου, ανέφερε: «Τα δέντρα μας άρχισαν να εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα, λες και κάποιος έπιασε και τα ’κοψε με μαχαίρι».

Δύο εβδομάδες μετά την παρατήρηση της πρώτης «αποψίλωσης» του κήπου του, το ζευγάρι τοποθέτησε στον κήπο μια κάμερα, η οποία απαθανάτισε έναν κάστορα να κολυμπά γύρω από τη λίμνη τους και να τρώει τα δέντρα τους.

picture alliance via Getty Images

Ο Άντονι, όπως αποκαλεί τον κάστορα η οικογένεια, έχει γίνει «παχύς σαν γουρούνι». Και είναι λογικό, αφού περνά τις νύχτες του μασουλώντας κορμούς δέντρων.

Οι άγριοι κάστορες, ζούσαν κάποτε ελεύθεροι σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι που οι άνθρωποι τον 16ο αιώνα τους κυνήγησαν με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση για τη γούνα, το κρέας και το λάδι που πηγάζει από τους αρωματικούς αδένες τους.

Ευτυχώς ωστόσο, ήδη από το 2009, ο πληθυσμός των κάστορων στη Μεγάλη Βρετανία αυξάνεται μέσω αποικιών που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες οργανώσεις προστασίας της άγριας ζωής.

Η περίπτωση του Άντονι, είναι η τέταρτη φορά που κάστορας βρέθηκε να τριγυρίζει ελεύθερος στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Αλίσια Λιου Ντάικ μέλος της οργάνωσης Wildlife Trusts Wales, είπε ότι ήταν μια ωραία έκπληξη να βλέπεις έναν κάστορα να απολαμβάνει τη ζωή στην άγρια φύση, αν και το πώς έφτασε εκεί, αποτελεί για όλη την ομάδα της ένα άλυτο μυστήριο.

Οι κάστορες είναι κοινωνικά ζώα που έχουν ψηλά τον θεσμό της οικογένειας. Ωστόσο, έρχεται πάντοτε η στιγμή που εγκαταλείπουν την οικογένεια, προκειμένου να αναζητήσουν το ταίρι τους.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή