Μεγάλος σεισμός στο Ιόνιο: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές.
.
.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας έγινε ο σεισμός 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στα ανοιχτά των Στροφάδων στο Ιόνιο- ωστόσο σεισμολόγοι αναφέρουν πως δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, είπε στο ΕΡΤNews ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε, ήταν έανς σεισμός μέσα στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές», προσθέτοντας πως η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας χαρακτήρισε θετικό σημάδι το ότι καταγράφονται σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν οπότε δεν είναι έκπληξη το 5,7.

Από πλευράς του ο Άκης Τσελέντης είπε στον ΑΝΤ1 πως δεν εμπνέει κανένα λόγο ανησυχίας, προσθέτοντας ωστόσο πως αναμένει και συνέχεια με μικρότερους σεισμούς.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό.

Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας.

Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή