Μια στο καρφί και μια στο πέταλο: Η Συμφωνία της Άκαμπα και το Πογκρόμ στην Ναμπλούς

Μακρύς ο δρόμος της ειρήνης.
27 Φεβρουαρίου 2023 Πυρπολημένα αυτοκίνητα παλαιστινίων από ισραηλινούς εποίκους στο χωριό Χαουάρα
27 Φεβρουαρίου 2023 Πυρπολημένα αυτοκίνητα παλαιστινίων από ισραηλινούς εποίκους στο χωριό Χαουάρα
AMMAR AWAD via Reuters

Η πρόσφατη αμερικανοκίνητη Συμφωνία στην Άκαμπα της Ιορδανίας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Τελ Αβίβ με την μεσολάβηση της Ιορδανίας, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου δημιούργησε πρόσκαιρη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε ο έκνομος εβραϊκός εποικισμός στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά να σταματήσει. Άλλωστε ο εβραϊκός εποικισμός και κατοχή είναι που φέρνει την βία στην Παλαιστίνη καθώς συνεπάγεται τον διωγμό των Παλαιστινίων από τις πατρογονικές εστίες τους. Η αισιοδοξία κράτησε μόνο λίγες στιγμές.

Ταυτόχρονα σχεδόν με την Συμφωνία της Άκαμπα για την εξάμηνη παύση του παράνομου εβραϊκού εποικισμού των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών, έλαβε, και λαμβάνει, χώρα το ενορχηστρωμένο Πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων από ομάδες Εβραίων εποίκων με την προστασία των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στην Δυτική Όχθη.

Στο εν εξελίξει Πογκρόμ, το οποίο συνιστά βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου, πυρπολήθηκαν τουλάχιστον 300 παλαιστινιακές κατοικίες και τραυματίστηκαν 390 Παλαιστίνιοι από την δράση Εβραίων εποίκων σε συνεργασία τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που εκτόξευσαν δακρυγόνα στα χωριά Χαουάρα, Ζάταρα, Μπουρίν και Ασίρα αλ-Κιμπλίγια στα νότια της Ναμπλούς.

Η εν λόγω ακραία ενέργεια, η οποία αποτελεί δυσανάλογη σε μέγεθος απάντηση στην δολοφονία Εβραίων εποίκων στην Δ. Όχθη και μέρος του φαύλου κύκλου βίας στο Παλαιστινιακό, αναιρεί την Συμφωνία της Άκαμπα εν τη γενέσει της κι εγείρει δυσπιστία για το κατά πόσο αίολες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας, διπλωματικές πρωτοβουλίες είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για την ειρήνευση στο Παλαιστινιακό. Μακρύς ο δρόμος της ειρήνης.

***

Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη, ειδικού σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Δημοφιλή