Μια τεράστια στήλη φωτιάς πάνω από την επιφάνεια της Κασπίας Θάλασσας

Πρόκειται για έκρηξη ηφαίστειου λάσπης. Πώς προκλήθηκε και γιατί αποκαλούν το Αζερμπαϊτζάν «Γη της Πυρκαγιάς.
Η πρώτη εικόνα από το «ηφαίστειο λάσπης» όπου διακρίνονται ακόμα τα ίχνη από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την θαλάσσια περιοχή κοντά στο Μπακού στην Κασπία Θάλασσα.(Azerbaijani Ministry of Emergency Situations via AP)
Η πρώτη εικόνα από το «ηφαίστειο λάσπης» όπου διακρίνονται ακόμα τα ίχνη από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την θαλάσσια περιοχή κοντά στο Μπακού στην Κασπία Θάλασσα.(Azerbaijani Ministry of Emergency Situations via AP)
via AP

Μια ισχυρή έκρηξη έπληξε την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, όπου το Αζερμπαϊτζάν έχει εκτεταμένες υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αιτία της έκρηξης, η οποία δημιούργησε μια τεράστια στήλη φωτιάς, δεν έχει προσδιοριστεί αλλά η κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar ανέφερε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ηφαίστειο λάσπης ενώ, όπως τόνισε, καμία από τις πλατφόρμες της δεν υπέστη ζημιά εξαιτίας της έκρηξης.

Twitter
Twitter
Twitter

Η Κασπία Θάλασσα έχει υψηλή συγκέντρωση ηφαιστείων λάσπης, που εκτοξεύουν λάσπη και εύφλεκτο αέριο, όπως αναφέρει o Guardian.

Ο εκπρόσωπος της Socar, Ibrahim Ahmadov ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Αζερμπαϊτζάν APA ότι η έκρηξη που σημειώθηκε περίπου 10 χιλιόμετρα από το οικόπεδο φυσικού αερίου Umid, το οποίο βρίσκεται 75 χλμ. από τις ακτές της πρωτεύουσας, Μπακού.

Ο Mark Tingay, ειδικός σε θέμα ηφαιστειακής λάσπης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η έκρηξη «σίγουρα θα μπορούσε να είναι ένα ηφαίστειο λάσπης» και ότι η τοποθεσία «ταιριάζει περίπου» με ένα ηφαίστειο λάσπης που ονομάζεται Makarov Bank, το οποίο εξερράγη το 1958, απελευθερώνοντας μια στήλη φλόγας ύψους 500-600 μέτρων και πλάτους 150 μέτρων.

Η χώρα έχει «εκατοντάδες» ηφαίστεια λάσπης, το ένα τέταρτο των οποίων είναι γνωστό ότι εκρήγνυται βίαια, όπως επισήμανε.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το τι προκαλεί την ανάφλεξη των ηφαιστείων, αλλά η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι πέτρες και οι βράχοι που κινούνται προς τα πάνω κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης μπορούν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον, προκαλώντας μια σπίθα που ανάβει τα αέρια.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστό ως «Γη της Πυρκαγιάς» λόγω των αποθεμάτων υπογείου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο έγραψε για τις πυρκαγιές - που προκλήθηκαν από το καύσιμο αέριο - τον 13ο αιώνα.

Η έκρηξη την Κυριακή έγινε μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην επιφάνεια του ωκεανού στον Κόλπο του Μεξικού δυτικά της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού. Ονομάστηκε το ”μάτι της φωτιάς” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του σχήματος της φλόγας ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου Pemex κατηγόρησε τη διαρροή αερίου από έναν υποβρύχιο αγωγό για πυροδότηση της φωτιάς.

Πηγές: The Guardian, ΑΡ

Δημοφιλή