Μικρά λευκά «σπιθουράκια» σε μπράτσα και γλουτούς: Τι είναι και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε

Η Θυλακική Κεράτωση ή αλλιώς το «Δέρμα του Κοτόπουλου» δεν μας τρομάζει. Να τι προτείνουν οι δερματολόγοι.
Boy_Anupong via Getty Images

Μήπως έχoυμε κι εμείς ένα σωρό μικρά, τραχιά εξογκώματα στα χέρια και τα πόδια; Αν ναι, τι είναι και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά;

Πολλές φορές, μεταξύ αστείου και σοβαρού, αυτό το δερματικό φαινόμενο κάνει την επιδερμίδα μας να θυμίζει μαδημένο κοτόπουλο. Και η συγκεκριμένη όψη μπορεί να είναι σημάδι Θυλακικής Υπερκεράτωσης, γνωστής και ως «το δέρμα του κοτόπουλου».

Πρόκειται στην ουσία για μια κοινή δερματική πάθηση, που προκαλεί την εμφάνιση μικροσκοπικών, ανώδυνων εξογκωμάτων στα μπράτσα, τους μηρούς και τους γλουτούς, δηλώνει η δρ Έιμι Φρίμαν, δερματολόγος στο Millburn, N.J.

Τα μικροσκοπικά εξογκώματα έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματός μας. Ωστόσο, μπορεί να είναι και κόκκινα ή ροζ, δηλαδή σε πιο ανοιχτόχρωμους τόνους, είτε καφέ και μαύρα στις πιο σκούρες επιδερμίδες.

Αν και η εμφάνισή τους μπορεί να μας αγχώσει, σύμφωνα με τη δρ. Φρίμαν, τα εξογκώματα της Θυλακικής Κεράτωσης είναι αβλαβή και συχνά υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο, μερικοί, μπορεί να αντιμετωπίζουμε τέτοιες εξάρσεις για όλη μας τη ζωή.

Τι προκαλεί τη Θυλακική Κεράτωση;

Η πάθηση προκύπτει όταν η κερατίνη - μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη σύνθεση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών - συσσωρεύεται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και φράζουν από κοινού τους θύλακες των τριχών. Αυτά τα δερματικά «μπλόκα» είναι που προκαλούν τα μικρά εξογκώματα.

Άτομα που έχουν έκζεμα, διαβήτη ή συγγενείς εξ αίματος με Θυλακική Κεράτωση είναι πιο επιρρεπή στην πάθηση. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με άσθμα, αλλεργίες ή υπερβολικό σωματικό βάρος.

«Και επειδή η ξηροδερμία επιδεινώνει την Κεράτωση, όσοι ζούμε σε ξηρό κλίμα, μπορεί να έχουμε περισσότερες εξάρσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα», προειδοποιεί η δρ Λέσλι Μπάουμαν, δερματολόγος με έδρα το Μαϊάμι.

Μπορούμε να θεραπεύσουμε τη Θυλακική Κεράτωση στο σπίτι;

Η πρόληψη της ξηροδερμίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης των εξάρσεων και γενικά του περιορισμού της εμφάνισης της Θυλακικής Κεράτωσης. Τα προϊόντα που περιέχουν ενυδατικές και κερατολυτικές ουσίες, όπως το σαλικυλικό και το γαλακτικό οξύ και η ουρία, αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μαλακώνουν το στρώμα κερατίνης που φράζει τους πόρους.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να επιλέξουμε μια ενυδατική λοσιόν, ακόμα και χωρίς συνταγή γιατρού, που να περιέχει έναν κερατολυτικό παράγοντα. Μεταξύ αυτών υπάγονται -πέρα από αυτούς που προαναφέραμε- το γλυκολικό οξύ και η ρετινόλη, που βοηθούν στην εξομάλυνση των εξογκωμάτων και στη μείωση της ερυθρότητας.

Ένα έξτρα tip:

Η λοσιόν μας θα είναι πιο αποτελεσματική εάν την εφαρμόσουμε αμέσως μετά το ντους, όταν το δέρμα μας είναι ακόμα υγρό. Αυτό μας βοηθά να σφραγίσουμε ένα μέρος της υγρασίας του δέρματός μας.

Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει το δέρμα μας, όπως τη χρήση ενός προϊόντος απολέπισης ή το ξύσιμο των εξογκωμάτων. Ευεργετικό είναι επίσης να μείνουμε μακριά από προϊόντα με αρώματα και έλαια, τα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να ερεθίσουν το δέρμα και να φράξουν ακόμη περισσότερο τους πόρους.

Πότε πρέπει να δούμε έναν δερματολόγο;

Η Θυλακική Κεράτωση δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, μερικοί που την έχουμε από παιδιά, ίσως διαπιστώσουμε ότι υποχωρεί καθώς μεγαλώνουμε. Άλλοι πάλι μπορεί να το αντιμετωπίζουμε για όλη μας τη ζωή.

Εάν όμως το δέρμα μας εξακολουθεί να είναι ανώμαλο και τραχύ, ακόμα και μετά τη χρήση ενυδατικών προϊόντων και νιώθουμε φαγούρα ή ενόχληση, τότε έχει νόημα να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο.

«Υπάρχουν ασθενείς με πολύ σοβαρή Κεράτωση και η ενυδάτωση από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα τοπικό ρετινοειδές ή να προτείνουν θεραπεία με λέιζερ», καταλήγει η δρ. Μπόουμαν.

(Mε πληροφορίες από newyorktimes).