Μουντιάλ: Οι Κινέζοι παρακολουθούν αποσβολωμένοι όσα συμβαίνουν στο Κατάρ

Βλέπουν εικόνες «από άλλον πλανήτη».
Aly Song via Reuters

Οι εικόνες οπαδών χωρίς μάσκες που απολαμβάνουν το Μουντιάλ σε γεμάτα στάδια του Κατάρ, ή μπαρ και δρόμους στο εξωτερικό, έρχονται να υπογραμμίσουν στους απογοητευμένους Κινέζους τη διαφορά μεταξύ των σκληρών περιορισμών της χώρας τους για τον κορονοϊό και ενός κόσμου που έχει προχωρήσει στην εποχή μετά τις μάσκες και τα lockdown.

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους παθιασμένους με το του ποδόσφαιρρο δείχνουν την κούραση και τον θυμό τους με τις πολιτικές της Κίνας κατά της Covid-19, οι οποίες περιλαμβάνουν ατελείωτα lockdown, συνεχόμενα τεστ και κλειστά σύνορα.

Τα βίντεο με τους Ιάπωνες οπαδούς στον Τόκιο να τρελαίνονται μετά την απροσδόκητη νίκη της Ιαπωνίας με 2-1 επί της Γερμανίας έγινε viral στο Weibo της Κίνας (σ.σ. το αντίστοιχο του Twitter).

«Είναι ο ίδιος κόσμος με τον δικό μας;» αναρωτήθηκε ένας χρήστης του Weibo από την επαρχία Σιτσουάν σε ένα σχόλιο που απέσπασε χιλιάδες likes. «Εχουν κάνει τεστ COVID;» διερωτήθηκε ένας άλλος. «Γιατί δεν φοράνε μάσκες;»

Σχόλια σαν αυτά έχουν κατακλύσει τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το βράδυ της Κυριακής.

Η στάση «μηδενικής Covid» της Κίνας, που φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζιπίνγκ, είναι πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα και οι επικρίσεις συχνά μπλοκάρονται στο έντονα λογοκριμένο Διαδίκτυο της χώρας, οδηγώντας ενίοτε ακόμη και σε σύλληψη.

Μια ανοιχτή επιστολή προς την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, που αμφισβητεί τις πολιτικές για την COVID, ρωτούσε εάν η Κίνα βρίσκεται «στον ίδιο πλανήτη» με το Κατάρ και έγινε viral, προτού διαγραφεί.

Aly Song via Reuters

«Το μεγαλύτερο συμπέρασμά μου από την παρακολούθηση του Μουντιάλ: κανείς δεν φοράει μάσκα και κανείς δεν φοβάται την πανδημία» έγραψε έτερος χρήστης του Weibo. «Πόσο καιρό οι πολιτικές θα μας κρατούν σε lockdown; Δεν είμαστε το ίδιο είδος με εκείνους από τον υπόλοιπο κόσμο; Κλείνουμε τώρα ολόκληρη τη χώρα μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο;» διερωτήθηκε.

Πολλές εκκλήσεις για επαναφορά στην κανονικότητα προέρχονται από την αστική μεσαία τάξη, αλλά οι απόψεις ποικίλλουν σημαντικά, είπαν στο Reuters κινέζοι παρατηρητές.

«Υπάρχουν, επίσης. άνθρωποι που ζουν σε μικρές πόλεις που εξακολουθούν να φοβούνται πολύ τον ιό και επηρεάζονται βαθιά από το προπαγανδιστικό αφήγημα της Κίνας, που παρουσιάζει την κατάσταση των ξένων χωρών ως αποτυχημένη», εξηγεί ο ερευνητής μέσων ενημέρωσης της Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Φανγκ Κετσένγκ.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV της Κίνας έχει δώσει εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα μετάδοσης του Μουντιάλ, παρόλο που η χώρα έχει να δώσει το «παρών» στον θεσμό από το 2002 - η μοναδική της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οπως και άλλα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επιλέγει να μην ασχοληθεί με αυτό το θέμα, ούτε με άλλα πολιτικά μηνύματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του τουρνουά, όπως διαμαρτυρίες από παίκτες πριν από αγώνες.

Ωστόσο, η απογοητεύση των Κινέζων μεγαλώνει από το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο έχει προκαλέσει νέους περιορισμούς και lockdown, πάνω που οι αρχές είχαν ανακοινώσει χαλάρωση των περιορισμών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Στις περιοχές της νυχτερινής διασκέδασης του Πεκίνου, τα μπαρ είναι κλειστά - αν κάποια μεταδίδουν κρυφά τους αγώνες του Μουντιάλ, με τους οπαδούς να κρατούν χαμηλά την ένταση της τηλεόρασης και τις επευφημίες τους για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τη διοργάνωση από το σπίτι. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μας λέει ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», σημείωσε ένας άλλος στο Weibo. «Δεν είναι βιώσιμο για εμάς να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση διακοπής των λειτουργιών».

Δημοφιλή