Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα: Σκοτεινιάζουν οι προοπτικές της οικονομίας

Lockdowns σε πόλεις ανά τη χώρα.
.
.
THOMAS PETER via REUTERS

Η Κίνα ανέφερε αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 την Πέμπτη, με πόλεις ανά τη χώρα να προβαίνουν σε τοπικά lockdowns και άλλα περιοριστικά μέτρα τα οποία «σκοτεινιάζουν» τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμο.

Η έξαρση στον αριθμό των μολύνσεων, σε επίπεδα ρεκόρ που δεν είχαν καταγραφεί από το ξέσπασμα στη Σαγκάη νωρίτερα μέσα στο έτος, μειώνει τις ελπίδες των επενδυτών πως η Κίνα σύντομα θα αμβλύνει την αυστηρή πολιτική zero-Covid που, μαζί με την καθοδική πορεία της αγοράς ακινήτων, πλήττει την οικονομία.

Οι περιορισμοί επίσης επηρεάζουν τους όλο και πιο δυσαρεστημένους πολίτες, καθώς και τις αποδόσεις σε εργοστάσια, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων και προσωπικού ασφαλείας.

Η κινεζική ηγεσία επιμένει στην πολιτική zero-Covid, που περιλαμβάνει κάποιους από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στον κόσμο, λέγοντας πως είναι απαραίτητο να σωθούν ζωές και να μην καταρρεύσει το ιατρικό σύστημα.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την πίεση στην οικονομία, ανακοινώθηκε πως η Κίνα θα χρησιμοποιούσε αποθέματα ρευστού από τις τράπεζες και άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί πως υπάρχει αρκετή ρευστότητα, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ την Τετάρτη.

Η Κίνα κατέγραψε 31.444 νέα τοπικά κρούσματα την Τετάρτη, σπάζοντας το ρεκόρ της 13ης Απριλίου, όταν η Σαγκάη ήταν σε lockdown διάρκειας δύο μηνών. Αν και οι επίσημοι αριθμοί είναι χαμηλοί σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ, η Κίνα προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε αλυσίδα μόλυνσης.

Με πληροφορίες από Reuters