ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2020 19:26 EET

Μουσικοί στην Όπερα της Βιέννης συνέχιζαν να παίζουν κατά την διάρκεια της επίθεσης

«Εάν δεν επιτρεπόταν στον κόσμο να φύγει, γιατί θα έπρεπε να σταματήσουμε νωρίτερα;».

Οι θεατές αποχωρούν από την Όπερα της Βιέννης κάτω από την επιτήρηση ένοπλων αστυνομικών.

Τέσσερις μουσικοί από την ορχήστρα της κρατικής Όπερας της Βιέννης συνέχιζαν να παίζουν το βράδυ της τρομοκρατικής επίθεσης, αφότου οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τους θεατές ότι δεν ήταν ασφαλές να φύγουν, καθώς ένας ένοπλος κυκλοφορούσε ελεύθερος έξω.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter ένας θεατής, διακρίνεται το κουαρτέτο να παίζει το «Kaiserquartett» του Αυστριακού συνθέτη Γιόζεφ Χάιντν σε όσους είχαν απομείνει στις θέσεις τους από το κοινό.

Μια εκπρόσωπος τύπου της κρατικής Όπερας της Βιέννης εξήγησε πως η διεύθυνση ενημερώθηκε από την αστυνομία στο διάλειμμα της χθεσινής παράστασης με τις όπερες «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» ότι έξω από το κτίριο, στο κέντρο της Βιέννης, εκτυλίσσονταν επιθέσεις.

Τα εισιτήρια για τη χθεσινή παράσταση είχαν εξαντληθεί, με ένα κοινό 1.000 ανθρώπων να έχει σπεύσει να τη δει, την παραμονή της εφαρμογής ενός νέου λοκντάουν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

«Σκεφτήκαμε εάν θα έπρεπε να διακόψουμε την παράσταση ή όχι. Αποφασίσαμε ότι αυτό δεν θα ήταν λογικό. Εάν δεν επιτρεπόταν στον κόσμο να φύγει, γιατί θα έπρεπε να σταματήσουμε νωρίτερα;».

Οι μουσικοί ολοκλήρωσαν την παράστασή τους και κατόπιν ανέβηκε στη σκηνή ο διευθυντής της κρατικής Όπερας.

«Περιέγραψε τι συνέβαινε, ότι είχαν διαπραχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη, απαγορευόταν να φύγουν και οι πόρτες είχαν κλειδωθεί. Ο κόσμος έπρεπε να μείνει μέσα, όμως εμείς θα ανοίγαμε τα αναψυκτήριο και θα κάναμε τα πάντα προκειμένου ο κόσμος να νιώθει άνετα».

Η εκπρόσωπος τύπου επισήμανε ότι έμεινε κατάπληκτη από την ανταπόκριση των θεατών.

«Δεν επικράτησε πανικός. Ο κόσμος είτε παρέμεινε σιωπηλός στη θέση του είτε πήγε στο αναψυκτήριο».

Περίπου στις 11 το βράδυ, κάποια μέλη της ορχήστρας επέστρεψαν στη σκηνή για μια αυθόρμητη παράσταση με κομμάτια του Χάιντν.

«Είχαν απομείνει λίγοι θεατές στις θέσεις τους, όμως ξεκάθαρα το απόλαυσαν».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ