ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2020 21:04 EET | Updated 12/01/2020 21:06 EET

Μοναδικές εικόνες από το ηφαίστειο Ταάλ που «ξύπνησε» στις Φιλιππίνες

Εκκενώθηκαν περιοχές, ανεστάλησαν πτήσεις.

ASSOCIATED PRESS

Μια τεράστια στήλη καπνού εκτόξευσε ένα ηφαίστειο στην επαρχία Μπατάνγκας κοντά στις Φιλιππίνες κι αυτό ήταν η αφορμή ώστε οι αερολιμενικές Αρχές της χώρας να αναστείλουν τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλας.

Το ηφαίστειο Ταάλ εκτόξευσε μεγάλη ποσότητα τέφρας σε ύψος ενός χιλιομέτρου ενώ το περιστατικό συνοδεύτηκε από δυνατούς ήχους και δονήσεις, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για μια νέα έκρηξη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστείων και Σεισμολογίας της χώρας προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν κοντά στο Ταάλ για ένα πιθανό «ηφαιστειακό τσουνάμι».

ASSOCIATED PRESS

Η τέφρα εξαπλώθηκε σε πολλές κοντινές περιοχές την Κυριακή, αναγκάζοντας εκατοντάδες πολίτες να φορέσουν μάσκες.

Ενας άνδρας που έκανε διακοπές σε ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο είπε στο πρακτορείο Reuters πως γευμάτιζε ενώ ξαφνικά άκουσε ένα δυνατό και συνεχές βουητό.

ASSOCIATED PRESS

«Δεν περίμενα ποτέ να δω ένα τέτοιο θέαμα. Αντικρίσαμε το ηφαίστειο να εκρήγνυται, να πετάγονται κομμάτια μακριά, να πέφτουν με δύναμη στο έδαφος», δήλωσε ο Τζον Πάτρικ Γεν.

Δύο μέχρι στιγμής δήμοι έχουν εκκενωθεί.

ASSOCIATED PRESS

Το Ταάλ είναι ένα από τα μικρότερα ηφαίστεια του κόσμου. Έχει καταγράψει τουλάχιστον 34 εκρήξεις τα τελευταία 450 χρόνια.

«Όλες οι πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Νινόι Ακίνο ανεστάλησαν προσωρινά εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από το ηφαίστειο Ταάλ», έγραψε στο Twitter η αρχή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Μανίλας.

Οι επιβάτες κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες για λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα των πτήσεων.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

(Με πληροφορίες από BBC)