Μοντέλο του Gucci διαμαρτύρεται στην πασαρέλα για τις ενδυμασίες - ζουρλομανδύες

«Η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα».
Το μοντέλο κατά τη διάρκεια πασαρέλας του Gucci.
Jacopo Raule via Getty Images
Το μοντέλο κατά τη διάρκεια πασαρέλας του Gucci.

Ενα μοντέλο διοργάνωσε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της επίδειξης μόδας του οίκου Gucci στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, όταν ξαφνικά όλα τα μοντέλα εμφανίστηκαν στην πασαρέλα πάνω σε έναν ιμάντα μεταφοράς, φορώντας ζουρλομανδύα.

Το μοντέλο Ayesha Tan Jones εμφανίστηκε στο show το βράδυ της Κυριακής, σήκωσε τα χέρια και στις παλάμες έγραφε «η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα». Τα χέρια ήταν σηκωμένα καθόλη τη διάρκεια του show. Στη συνέχεια το μοντέλο δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο και μια λεζάντα που έγραφε: «Ως καλλιτέχνης και μοντέλο που έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά την ψυχική υγεία και έχει οικογένεια και αγαπημένους που πέρασαν κατάθλιψη, άγχος, ήταν σκιζοφρενείς και είχαν διπολική διαταραχή, αυτό που συνέβη στην πασαρέλα πονάει και είναι σκληρό για έναν τόσο μεγάλο οίκο μόδας όπως ο Gucci να χρησιμοποιεί αυτόν τον συμβολισμό ως μια ιδέα για δημιουργία μιας ακόμα στιγμής της μόδας». Και πρόσθεσε: «Είναι κακόγουστο για τον οίκο να χρησιμοποιεί ζουρλομανδύες και άλλες ενδυμασίες που παραπέμπουν σε ασθενείς με ψυχική νόσο και μάλιστα τα μοντέλα να παρουσιάζονται πάνω σε ιμάντα μεταφοράς σαν να είναι κομμάτια κρέατος εργοστασίου. Το να παρουσιάζουν αυτές τις δυσκολίες είναι πεζό και προσβλητικό σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που έχουν επηρεαστεί από αυτά τα θέματα».

Ο οίκος δεν είναι άγνωστος για την αντιπαράθεση που προκαλούν τα προϊόντα του. Τον Φεβρουάριο, απολογήθηκε και απέσυρε πουλόβερ με απεικόνιση μαύρων προσώπων που χαρακτηρίστηκε ρατσιστική κίνηση. Επιπλέον, πέρυσι, αντιμετώπισε έντονες κριτικές επειδή χρησιμοποίησε τουρμπάνι στο κεφάλι των μοντέλων.

Λίγο μετά την διαμαρτυρία του μοντέλο, ο Gucci δημοσίευσε μια φωτογραφία απο το show στο Instagram, εξηγώντας για ποιο λόγο αποφάσισε να παρουσιάσει αυτή τη σειρά ρούχων.

«Το show παρουσίασε πως η σημερινή κοινωνία μπορεί να έχει την ικανότητα να περιορίσει την ατομικότητα και πως ο Gucci μπορεί να είναι το αντίδοτο. Ηταν ένα ταξίδι από τον κομφορμισμό στην ελευθερία και την δημιουργικότητα. Οι στολές και οι ζουρλομανδύες συμπεριλήφθηκαν στην πασαρέλα ως η πιο ακραία εκδοχή περιορισμού που επιβάλλεται από την κοινωνία και εκείνους που την ελέγχουβ. Οι λευκές στολές λειτούργησαν ως μια δήλωση για την επίδειξη μόδας και μέρος μιας περφόρμανς».

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.