ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2021 20:47 EEST

Μπάιλς: Το FBI έκανε τα στραβά μάτια στις καταγγελίες κακοποίησης

Η Μπάιλς και άλλες τρεις γυμνάστριες μίλησαν με συναισθηματικά φορτισμένα λόγια για τα εγκλήματα του Νασάρ.

via Associated Press

Η χρυσή Ολυμπιονίκης των ΗΠΑ, Σιμόν Μπάιλς μιλώντας την Τετάρτη (15/9) στο Κογκρέσο με δάκρυα στα μάτια ότι οι αξιωματούχοι του FBI και της γυμναστικής ομοσπονδίας έκαναν τα στραβά μάτια στην σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η ίδια και εκατοντάδες άλλες γυνάικες από τον γιατρό της ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ.

Η Μπάιλς κατέθεσε στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας ότι «φτάνει πια αρκετά» καθώς εκείνη και άλλοι τρεις γυμνάστριες των ΗΠΑ μίλησαν με συναισθηματικά φορτισμένα λόγια για το μακροχρόνιο αντίκτυπο που έχουν προκαλέσει στη ζωή τους τα εγκλήματα του Νασάρ.

Η Ολυμπιακή πρωταθλήτρια του 2016 και πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια-που θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη γυμναστρία όλων των εποχών-είπε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί κανένα μέρος που θα ένιωθα λιγότερο βολικό τώρα από το να κάθομαι εδώ μπροστά σας».

«Κατηγορώ τον Λάρι Νασάρ και κατηγορώ επίσης ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε και συγκάλεψε την κακοποίηση του», είπε ο Μπάιλς. Πρόσθεσε ότι η Γυμναστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ και η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή της χώρας «γνώριζαν ότι με κακοποίησε ο επίσημος γιατρός της ομάδας πολύ πριν μάθω ότι το ήξεραν».

via Associated Press

Η ακρoαματική διαδικασία αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Κογκρέσου να λογοδοτήσει το FBI μετά από τα πολλά λάθη που διέπραξε στη διερεύνηση της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων του που επέτρεψαν στον φυλακισμένο πλέον Νασάρ να κακοποιήσει κι άλλες νεαρές γυμνάστριες.

Μια εσωτερική έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που το πόρισμα της κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ανέφερε ότι το FBI έκανε θεμελιώδη λάθη στην έρευνα και δεν αντιμετώπισε την υπόθεση με τη μέγιστη σοβαρότητα, αφού η USA Gymnastics ανέφερε για πρώτη φορά τις κατηγορίες στο FBI στην Ινδιανάπολη το 2015. Το FBI παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν αδικαιολόγητη. Τουλάχιστον 40 κορίτσια και γυναίκες δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν αφότου το FBI γνώριζε για τις καταγγελίες.

Η MακΚάιλα Μαρόνεϊ, μια άλλη γυμνάστρια που κέρδισε χρυσό μετάλλιο, είπε στους γερουσιαστές ότι ένα βράδυ όταν ήταν 15 ετών, βρήκε τον γιατρό πάνω της ενώ ήταν γυμνή - μία από τις πολλές φορές που την κακοποίησαν. Είπε ότι νόμιζε ότι θα πέθαινε εκείνο το βράδυ.

Η Μαρόνεϊ είπε ότι το FBI την ”αγνόησε” αφού ανέφερε τον Νασάρ και είπε ότι η υπηρεσία καθυστέρησε την έρευνα καθώς κακοποιήθηκαν και άλλες γυμνάστριες.

Η Μπάιλς και η Μαρόνεϊ κατέθεσαν μαζί με την Αλι Ράισμαν, μια ακόμη χρυσή Ολυμπιονίκη και τη Μάγκι Νίκολς. Η Ράισμα είπε ότι ”με αηδιάζει” που εξακολουθούν να ψάχνουν απαντήσεις έξι χρόνια μετά την αναφορά των αρχικών κατηγοριών εναντίον του Nασάρ.

Πηγή: Associated Press