Μπάιντεν: Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις "πιο δύσκολες της ιστορίας"

Καθώς χιλιάδες άνθρωποι πασχίζουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την κατάσταση «σπαρακτική».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι «θα κάνουμε ό, τι μπορούμε» για την απομάκρυνση Αμερικανών και Αφγανών που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, υπονοώντας ότι ενδέχεται να επεκτείνει την αποστολή των ΗΠΑ.

«Οποιος Αμερικανός θέλει να επιστρέψει στο σπίτι, θα τον φέρουμε σπίτι», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι αυτή η δέσμευση εκτείνεται σε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της 20ετούς παραμονής της αμερικανικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ερωτηθείς για πιθανή παράταση της αποχώρησης, ο Μπάιντεν τόνισε ότι πιστεύει πως οι εκκενώσεις μπορεί να έχουν ολοκληρωθούν μέχρι τότε, αλλά πρόσθεσε πως «θα κρίνουμε με την εξέλιξη των πραγμάτων».

Αρκετές χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ-που αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν μαζί με τις ΗΠΑ το 2001-θέλουν η κυβέρνηση Μπάιντεν να παρατείνει την προθεσμία της ώστε να γίνουν περισσότερες εκκενώσεις των πολιτών τους αλλά και των Αφγανών που διατρέχουν κίνδυνο.

Ο Μπάιντεν δέχεται αυστηρή κριτική για την προσπάθεια εκκένωσης στο Αφγανιστάν, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες, Αμερικανοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι πασχίζουν να διαφύγουν από τη χώρα.

Αφγανοί περιμένουν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη των ΗΠΑ στην Καμπούλ (20/8)
Αφγανοί περιμένουν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη των ΗΠΑ στην Καμπούλ (20/8)
WAKIL KOHSAR via Getty Images

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αναπτύξει περισσότερα από 5.000 αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν για τον έλεγχο του αεροδρομίου στην Καμπούλ, όπου Αμερικανοί αξιωματούχοι διοργανώνουν πτήσεις εκκένωσης για Αμερικανούς, άλλους ξένους υπηκόους και μερικούς Αφγανούς σε άλλες χώρες, από το γειτονικό Μπαχρέιν στις ΗΠΑ .Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε ότι η κυβέρνηση διπλασιάζει επίσης τον αριθμό του προξενικού προσωπικού που εργάζεται για την επεξεργασία αιτήσεων για βίζα στην Καμπούλ και σε άλλες τοποθεσίες.

Αλλά η προσέγγιση της Ουάσινγκτον παρουσιάζει ξεκάθαρα ελαττώματα. Οι αξιωματούχοι λένε ότι εξακολουθούν να μην μπορούν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση στο αεροδρόμιο και το χάος που επικρατεί έχει επιβραδύνει τις εκκενώσεις: Νωρίτερα την Παρασκευή, οι πτήσεις σταμάτησαν για κάποιες ώρες επειδή το Κατάρ δεν μπόρεσε να δεχτεί περισσότερους επιβάτες και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να βρουν άλλο προορισμό.

Απελπισμένοι Αφγανοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι χωρίς μεγάλες βελτιώσεις, η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν θα αφήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ευάλωτους. Ζητούν από τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα, να οργανώσουν εμπορικές πτήσεις, συμπληρώνοντας τις πτήσεις της κυβέρνησης βοηθώντας κατά αυτό τον τρόπο άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τις αμερικανικές εκκενώσεις. Λένε δε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ουάσινγκτον να διευκολύνει τα κριτήρια για έκδοσης βίζας και να πιέσει τους Ταλιμπάν να σταματήσουν να απειλούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σημειώνουν ότι με την αποστολή τους στο αεροδρόμιο, οι ΗΠΑ επέλεξαν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό που ένας Αφγανός αξιωματούχος περιέγραψε στη HuffPost ως «τη μόνη σωτηρία που έμεινε για τον Αφγανικό λαό», δεδομένου του ελέγχου που έχουν οι Ταλιμπάν στις χερσαίες διόδους και τα άλλα αεροδρόμια της χώρας. (Η HuffPost δεν ταυτοποιεί τον υπάλληλο για λόγους ασφαλείας.)

Το διάγγελμα της Παρασκευής ήταν το δεύτερο του Μπάιντεν για το Αφγανιστάν αυτήν την εβδομάδα. Ακύρωσε επίσης ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο σπίτι του στο Ντελάγουερ, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Δημοφιλή