ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2019 15:09 EEST

Μπαρνιέ: Η ΕΕ είναι έτοιμη για νέα αναβολή του Brexit

«Η διάρκεια της αναβολής πρέπει να είναι ανάλογη με τους σκοπούς της».

ASSOCIATED PRESS

Η ΕΕ ελπίζει πως οι διακομματικές συνομιλίες στο Λονδίνο θα αποδώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να προχωρήσει η βαλτωμένη συμφωνία του Brexit, και είναι πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί αυτό, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.

Εν όψει συνόδου της ΕΕ για το θέμα μιας περαιτέρω καθυστέρησης του Brexit, ο Μπαρνιέ τόνισε πως η διάρκεια της δεύτερης αναβολής, πέρα από την παρούσα ημερομηνία της 12ης Απριλίου, θα εξαρτηθεί από τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

«Η διάρκεια της αναβολής πρέπει να είναι ανάλογη με τους σκοπούς της» είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο Μπαρνιέ.

«Οποιαδήποτε αναβολή θα έπρεπε να έχει σκοπό. Η διάρκεια θα έπρεπε να είναι ανάλογη με τον σκοπό. Σκοπός μας είναι μια συντεταγμένη έξοδος. Μια “μη συμφωνία” δεν θα είναι ποτέ απόφαση της ΕΕ. Για να αποφευχθεί η “μη συμφωνία” το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμφωνήσει σε συμφωνία» είπε ο Μπαρνιέ, μιλώντας μετά την ενημέρωση υπουργών της ΕΕ για το Brexit. Αν και η ΕΕ έχει ήδη απορρίψει ένα αίτημα της Μέι για αναβολή μέχρι τις 30 Ιουνίου, η Ένωση δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει για μια δύσκολη, απότομη έξοδο την Παρασκευή.

Οι υπουργοί συζήτησαν τους όρους της Ένωσης για οποιαδήποτε μακρά αναβολή, που περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή Ευρωεκλογών τον Μάιο και τη δέσμευση για «ειλικρινή συνεργασία», ή μη υπονόμευση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και θεσμών της ΕΕ εάν παραμείνει για περισσότερο μέλος.

«Η συμφωνία απόσυρσης δεν είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις» είπε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα ήταν έτοιμη να ανανεώσει το συνοδευτικό προσχέδιο της διακήρυξης σχετικά με τους μελλοντικούς δεσμούς ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου, εάν οι συνομιλίες της Μέι με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα οδεύσουν προς την κατεύθυνση μιας τελωνειακής ένωσης.

«Οι προσδοκίες και οι ελπίδες μας είναι πως αυτός ο διάλογος θα ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα, που θα μας επιτρέψει επιτέλους να πάμε σε μια θετική πλειοψηφία ως προς αυτή τη συμφωνία απόσυρσης» είπε ο Μπαρνιέ.

Sponsored Post