Μπιάνκα Ντέβινς: Εκμεταλλεύτηκαν τον τραγικό της θάνατο για να αποκτήσουν ακόλουθους και κλικς

«Ακολουθήστε με και στείλτε μήνυμα για αποκλειστικές φωτογραφίες της δολοφονίας»

Τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν οι εικόνες από τη φρικτή δολοφονία μας 17χρονης στις ΗΠΑ, ανερχόμενης σταρ του Instagram, καθώς ο φίλος της και δράστης τις ανέβασε σε αυτά.

H Μπιάνκα Ντέβις ήταν μια ανερχόμενη σταρ του Instagram και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Mashable, η Ντέβινς ήταν γνωστή ως «e-girl» (κορίτσια που έχουν μεγάλους αριθμούς από followers στο TikTok, το Tumblr και το Instagram και συνδυάζουν τη gaming κουλτούρα με emo αισθητική) και ήταν δραστήρια σε servers του Discord και του 4chan.

Από την μέρα του θανάτου οι εικόνες από τον θάνατό της έχουν εξαπλωθεί παντού. Και πολλοί χρήστες έκαναν τα πάντα για να εκμεταλλευτούν τον βίαιο σκοτωμό της για το όφελός τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δυο τους είχαν γνωριστεί στο Instagram πριν από περίπου δύο μήνες και η σχέση τους είχε γίνει στενή (αν και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν είναι γνωστόν κατά πόσον ήταν σεξουαλικού χαρακτήρα ή πλατωνική). Το ζευγάρι επέστρεφε από συναυλία στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου, και ένας καυγάς μεταξύ τους είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό της.

Η είδηση της δολοφονίας κυκλοφορούσε online με το hashtag #ripbianca, οι εικόνες κυκλοφόρησαν στο Instagram, όπου διαμοιράστηκαν ευρύτατα, ακόμα και ενώ οι αναρτήσεις αναφέρονταν από χρήστες και κατέβαιναν από την πλατφόρμα.

Το Instagram δεν έχει επιβεβαιώσει πότε έλαβε τις πρώτες αναφορές για τις βίαιες φωτογραφίες. Από την αρχή, χρήστες δήλωναν ότι οι απόπειρες αναφοράς τους απορρίφθηκαν επειδή οι φωτογραφίες δεν παραβίαζαν τους όρους του Instagram. Όταν προσεγγίστηκε από το BBC, το Instagram αρνούνταν να αποκαλύψει για πόση ώρα βρίσκονταν online οι εικόνες αλλά screenshots δείχνουν ότι ήταν διαθέσιμα στο κοινό για περισσότερο από 20 ώρες.

Πριν την τραγική δολοφονία της η Μπιάνκα είχε μόνο 2.000 followers περίπου περίπου στον κύριο λογαριασμό της Instagram. Αλλά την εβδομάδα που ακολούθησε μετά το θάνατο, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε πάνω από 160.000.

Μερικοί άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τη δολοφονία της για να κερδίσουν ακόλουθους. Σχόλια όπως: «Ακολουθήστε με και στείλτε μήνυμα για αποκλειστικές φωτογραφίες της δολοφονίας» ήταν εκατοντάδες κάτω από τις δημοσιεύσεις του θύματος. Άλλοι προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους για να δουν σκληρές εικόνες ή για να πουλήσουν διάφορα προϊόντα.

Κάποιοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αλλάξουν το όνομα χρήστη τους ή να δημιουργήσουν καινούριους λογαριασμούς, ώστε να προσελκύσουν τους ανθρώπους που ψάχνουν για τις φωτογραφίες.

Ένας χρήστης που μίλησε στο BBC αποκάλυψε πως είχε συγκεντρώσει περισσότερο από 1000 αιτήματα ακολούθησης και πάνω από 100 μηνύματα. Όπως είπε, πολλοί ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να τις αποκτήσουν.

Η υπόθεση της Μπιάνκα θα ασκήσει πίεση στις κοινωνικές πλατφόρμες να ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που διατίθεται online. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία έχουν ανακοινώσει ήδη νέα μέτρα, όπου οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, ή ακόμα και ποινικές κατηγορίες, εάν αποτύχουν να μετριάσουν το περιεχόμενο επαρκώς.

πηγή: BBC