ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2021 15:08 EET | Updated 29/11/2021 15:26 EET

Μπορεί η παραλλαγή Όμικρον να επικρατήσει της Δέλτα; Το κρίσιμο ερώτημα για την εξέλιξη της πανδημίας

Γιατί η απάντηση είναι πιο σημαντική και από το εάν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων ή προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

via Associated Press
Σταθμός Waterloo, Λονδίνο, 29 Νοεμβρίου 2021. 

Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνέπειες της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι εάν αυτή μπορεί να ξεπεράσει την παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με πολλούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουν καλύτερα πώς η παραλλαγή θα επηρεάσει την πανδημία COVID-19, με νέα ευρήματα να αναμένονται εντός «ήμερων και εβδομάδων».

Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένου του εάν η Όμικρον διαφεύγει της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο και εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

 

Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι πολύ λιγότερο ανησυχητικά εάν η νέα παραλλαγή παραμείνει σχετικά περιορισμένη.

Αρκετοί ειδικοί από τους οποίους πήρε συνέντευξη  το Reuters είπαν ότι υπάρχουν ήδη ισχυροί λόγοι να πιστεύουμε ότι η Όμικρον θα καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Η νέα παραλλαγή μοιράζεται πολλές βασικές μεταλλάξεις με δύο προηγούμενες παραλλαγές, τη Βήτα και τη Γάμμα, που τις έκαναν λιγότερο ευάλωτες στα εμβόλια. Επιπλέον, έχει 26 μοναδικές μεταλλάξεις, πολλές από αυτές σε περιοχές που στοχεύουν τα αντισώματα του εμβολίου.

Μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο, η Δέλτα εξαπλώθηκε πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε από τους προκατόχους της.

”Έτσι, το ερώτημα, πραγματικά, είναι πόσο μεταδοτική είναι η Όμικρον σε σχέση τη Δέλτα. Αυτό είναι το κύριο, σημαντικό ερώτημα στο οποίο θέλουμε απάντηση”, σχολίασε ο Τζον Μουρ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης. 

Είναι πιθανό όμως, αυτό ο ερώτημα να είναι και το τελευταίο που θα απαντηθεί  όπως λένε οι ειδικοί.

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι σήμαναν συναγερμό για την Όμικρον αφού εντόπισαν μόλις μερικές δεκάδες περιπτώσεις της παραλλαγής.

Οι επιστήμονες τώρα, θα παρακολουθούν στενά εάν οι μολύνσεις που προκαλούνται από την Όμικρον -που αναφέρονται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων- αρχίζουν να αντικαθιστούν αυτές που προκαλούνται από την Δέλτα. 

Αυτό μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα κινείται η παραλλαγή.

Άλλες πληροφορίες αναμένεται πως θα είναι διαθέσιμες πιο γρήγορα.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, ”θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πόσο σοβαρή είναι η νόηση που προκαλεί”, δήλωσε ο δρ. Πίτερ Χότεζ  ειδικός στα εμβόλια και καθηγητής μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας στο Κολέγιο Μπέιλορ.

″Ακούμε διαφορετικές αναφορές - κάποιοι λένε ότι είναι μια πολύ ήπια η νόσηση και άλλοι (αναφέρουν) κάποιες σοβαρές περιπτώσεις σε νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής”.

Εντός παρόμοιου χρονικού πλαισίου, οι ερευνητές αναμένουν έγκυρες απαντήσεις και σχετικά με το εάν η Όμικρον μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Τα αρχικά δεδομένα θα προέλθουν από εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων αίματος από εμβολιασμένα άτομα ή πειραματόζωα, αναλύοντας αντισώματα στα δείγματα μετά την έκθεση στη νέα παραλλαγή.

″Υπάρχουν πολλά εργαστήρια που προσπαθούν να αναπαράγουν την παραλλαγή και να δοκιμάσουν την ευαισθησία της στα αντισώματα, και αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες”, είπε ο Μουρ.

Ο Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, πιστεύει ότι Όμικρον θα δείξει σημαντικό βαθμό αντίστασης, με βάση τη θέση των μεταλλάξεων του στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού.

″Τα αντισώματα του εμβολίου στοχεύουν τρεις περιοχές στην ακίδα του κορονοϊού και η Όμικρον έχει μεταλλάξεις και στις τρεις αυτές περιοχές”, όπως εξηγεί ο Χο. ”Εμείς οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούμε πολύ περισσότερο από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας λόγω των όσων γνωρίζουμε από τη δομική ανάλυση” της Όμικρον.

Άλλοι σημειώνουν ότι παλαιότερες παραλλαγές, όπως η Βήτα, είχαν επίσης μεταλλάξεις που καθιστούσαν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά αυτά  εξακολουθούσαν να βοηθούν στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Ακόμα κι αν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά, άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως Τ κύτταρα και Β κύτταρα πιθανότατα θα αντισταθμίσουν, όπως λένε κάποιοι ειδικοί. 

″Ο εμβολιασμός πιθανότατα θα σας κρατήσει και τώρα εκτός νοσοκομείου” λέει, είπε ο Τζον Γουίρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Πεν στη Φιλαδέλφεια.

Οι πρώτες πραγματικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον στην κοινότητα, είναι πιθανό να διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, καθώς οι ειδικοί μελετούν τα ποσοστά των λοιμώξεων σε άτομα που είναι ήδη εμβολιασμένα, δήλωσε ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών  στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Ο Χο είπε ότι το γεγονός ότι η Όμικρον εξαπλώνεται ήδη παρουσία της Δέλτα, ”η οποία ξεπέρασε όλες τις άλλες παραλλαγές, είναι ανησυχητικό”.

Άλλοι ωστόσο επιμένουν ότι παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Όταν πρόκειται για τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εξάπλωση η Όμικρον, ”δεν φαίνεται πολύ διαφορετική από την Άλφα ή την Δέλτα” επιμένει ο Οτέζ.