Μπραντ Πιτ: Διακανονισμός 20,5 εκατ. δολάρια στα θύματα του τυφώνα Κατρίνα

Συνολικά 109 σπίτια χτίστηκαν από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Make It Right Foundation.
.
.
Julie Dermansky via Getty

Ο Μπραντ Πιτ διευθέτησε την αγωγή που του είχαν κάνει τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα, για τα σπίτια με τις κακές υποδομές που τους είχε χτίσει σε προάστιο της Νέα Ορλεάνη.

Ο ηθοποιός φέρεται να συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 20,5 εκατ. δολαρίων για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που χτίστηκαν από τη φιλανθρωπική του οργάνωση Make It Right Foundation και εμφάνισαν διαρροές νερού, μούχλα και προβλήματα στα θεμέλια.

AFP via Getty Images

Ο διακανονισμός έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και προβλέπει καταβολή καταβληθούν 20,5 εκατ. δολαρίων στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αφού διαπιστώθηκαν ελαττώματα στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του NOLA.com.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Page Six, τα θύματα του τυφώνα που έπληξε την Αμερική το 2005 είχαν εξαγριωθεί με τον ηθοποιό, καθώς εκείνος τους προωθούσε τις κατοικίες αυτές, αφού τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί κι εν τέλει,αποδείχθηκαν ελαττωματικά.

Brent Stirton via Getty Images

Έναν χρόνο μετά τον τυφώνα Κατρίνα, ο Μπραντ Πιτ μέσω του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που διευθύνει, Make It Right Foundation ξεκίνησε να χτίζει οικονομικά σπίτια για τους κατοίκους τουΛόουερ Νάινθ της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι έχασαν τα πάντα στον τυφώνα.

Αν και βοήθησε να βρεθούν εκαττομύρια δολάρια για την κατασκευή των σπιτιών και ξόδεψε μάλιστα, πολλά χρήματα και από την προσωπική του περιουσία, δεν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, όπως φάνηκε. Τα σπίτια που πωλήθηκαν στις άτυχες οικογένειες έναντι 150.000 δολαρίων το καθένα, αποδείχθηκαν ελαττωματικά.

Συγκεκριμένα, τα υλικά από τα οποία είχαν κατασκευαστεί δεν ήταν τα ιδανικά για να αντέξουν το τροπικό κλίμα της Νέας Ορλεάνης, με αποτέλεσμα να είναι όλα τους μολυσμένα με μούχλα από το 2018.

Brent Stirton via Getty Images

Τα χρήματα για τον διακανονισμό θα δοθούν από την Global Green, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία δεν κατονομάζεται στην αγωγή αλλά έχει δεσμούς με τον ηθοποιό. Ο Μπραντ Πιτ αναφέρεται ως ένας από τους υποστηρικτές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην ιστοσελίδα του.

«Είμαι απίστευτα ευγνώμων για την προθυμία της Global Green να παρέμβει και να παράσχει αυτή τη σημαντική υποστήριξη στις οικογένειες του Λόουερ Νάινθ», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Συνεργαστήκαμε τις πρώτες ημέρες μετά τον τυφώνα Κατρίνα και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τη γενναιόδωρη δέσμευση της Global Green στην αντιμετώπιση των προκλήσεων γύρω από αυτά τα σπίτια και άλλα που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Και καταλήγει: «Ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε όλους να προσβλέπουν σε άλλες ευκαιρίες για να συνεχίσουν να ενισχύουν αυτή την περήφανη κοινότητα στο μέλλον. Ζούσαν σε κάτι που επιδεινωνόταν ταχύτατα».

TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Ο δικηγόρος Ρον Όστιν, ο οποίος ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της μη κερδοσκοπικής εταιρείας το 2018, εξήγησε ότι όλα τα χρήματα θα χρηματοδοτούσαν επισκευές στα σπίτια.

«Μιλάμε για μια ομάδα ανθρώπων που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακομίσουν και να αγοράσουν ή να νοικιάσουν μια δεύτερη κατοικία», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian.

«Ήταν οι οικονομίες μιας ζωής και ζούσαν σε κάτι που χειροτέρευε με ταχείς ρυθμούς γύρω τους. Νιώθουν ανακουφισμένοι και ευγνώμονες», εξήγησε.

Το Make It Right Foundation ιδρύθηκε από τον Μπραντ Πιτ, τον Αμερικανό σχεδιαστή Ουίλιαμ Μακντόνα και τους Graft Architects με σκοπό την ανέγερση 150 κατοικιών στην κατεστραμμένη Λόουερ 9th Γουάρντ της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Barry Lewis via Getty Images

Πολλοί γνωστοί αρχιτέκτονες, όπως οι Φρανκ Γκέρι, Morphosis, Ντέιβιντ Ατζέι και Σιγκέρου Μπαν, σχεδίασαν σπίτια για τη φιλανθρωπική οργάνωση.

Ωστόσο, λίγο μετά τη μετακόμισή τους το 2009, οι κάτοικοι ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα σπίτια, όπως διαρροές νερού, μούχλα και προβλήματα στα θεμέλια.

Μετά από πολυάριθμες προσπάθειες να πείσουν το Make It Right Foundation να αποκαταστήσει τα προβλήματα, ο Ρον Όστιν ξεκίνησε νομικές διαδικασίες.

Συνολικά 109 σπίτια χτίστηκαν από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, μεταξύ των οποίων μια διπλοκατοικία σχεδιασμένη από τον Γκέρι, ένα «πλωτό σπίτι» από το αμερικανικό στούντιο Morphosis και ένα υπερυψωμένο ακίνητο από το Atelier Hitoshi Abe του Λος Άντζελες.

Πρόσφατα, ένα σπίτι που σχεδιάστηκε από τον Ατζέι στο πλαίσιο του πρότζεκτ φέρεται να «κινδύνευε άμεσα να καταρρεύσει» και προγραμματίστηκε για κατεδάφιση.