Ν. Αφρική: Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Η παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων που εμπλέκεται στην τρέχουσα επιδημία έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.
CYNTHIA S. GOLDSMITH, RUSSELL RE via VIA REUTERS

Οι επιδημιολόγοι της Νότιας Αφρικής δεν θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη για μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού παγκοσμίως κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν πιστεύουν ότι τα κρούσματα θα εκραγούν με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβη με την COVID-19.

Ως την Τετάρτη (25/5), η Νότια Αφρική δεν έχει καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, μια συνήθως ήπιας ιογενούς λοίμωξης που είναι ενδημική σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της χώρας επαγρυπνούν αφού περισσότερα από 200 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, τα περισσότερα στην Ευρώπη, έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 19 χώρες από τις αρχές Μαΐου.

Η παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων που εμπλέκεται στην τρέχουσα επιδημία έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

«Αυτή τη στιγμή, δεν χρειαζόμαστε πραγματικά μαζικές εκστρατείες εμβολιασμών», δήλωσε ο Εντριαν Πούρεν, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Νότιας Αφρικής σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πούρεν είπε ότι η χρήση εμβολίων θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για άλλες λοιμώξεις που ήταν πιο παθογόνες ή θανατηφόρες.

«Χρειαζόμαστε μια ατζέντα για το ποια εμβόλια θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και πώς το προσεγγίζουμε αυτό, γιατί και πάλι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να διατεθεί στα εμβόλια», είπε ο Πούρεν. «Καταλαβαίνω την πίεση... αλλά νομίζω ότι σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο πρέπει απλώς να είμαστε προσεκτικοί».

Η Ζακλίν Βέιερ, από το Κέντρο Αναδυόμενων Ζωονοσογόνων και Παρασιτικών Ασθενειών του NICD, είπε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής θα μπορούσε να περιοριστεί πιο γρήγορα μέσω τεστ, ανίχνευσης επαφών, παρακολούθησης και απομόνωσης παρά μέσω εμβολιασμού.

Είπε ότι μεταξύ των 11 περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων που υπόκεινται σε γονιδιωματική αλληλουχία, δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία αλλαγή σε σχέση με κρούσματα ιού που αναγνωρίστηκαν στη Νιγηρία τα τελευταία χρόνια.

«Τίποτα περίεργο λοιπόν, τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί εκτός από το ότι τώρα συμβαίνει σε διαφορετικό μέρος», είπε.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν ήταν τόσο μεταδοτική όσο ο ιός που προκαλεί την COVID-19 και οι υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν να τη προλάβουν εφαρμόζοντας παρόμοιες τεχνικές σε αυτές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της εξάπλωσης του Έμπολα, πρόσθεσε η Βέιερ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Mόριτς Kρέιμερ είπε σε ένα ξεχωριστό σεμινάριο ότι ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά της εξέλιξης για την ευλογιά των πιθήκων. «Είναι πολύ νωρίς για να ασχοληθώ με οποιοδήποτε πιθανό μοντέλο», είπε.

Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει ακόμη να απαντηθούν περιλαμβάνουν: πότε οι άνθρωποι μεταδίδουν την ευλογιά των πιθήκων, αν είναι μεταδοτική πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, πόσες στενές επαφές αργότερα βγαίνουν θετικές και πόσο γρήγορα βγαίνουν θετικες, είπε ο Kρέιμερ.

NurPhoto via Getty Images

Πορτογαλία: Δέκα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσαν οι αρχές – Στα 49 ανέρχονται τα κρούσματα στη χώρα

Η υγειονομική αρχή της Πορτογαλίας (DGS) επιβεβαίωσε σήμερα δέκα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 49, αριθμός που ισοδυναμεί με αυτόν των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στη γειτονική Ισπανία.

Οι δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών κέντρων του πρόσφατου ξεσπάσματος της συνήθως ήπιας ιογενούς νόσου, εκτός από τις ενδημικές περιοχές του ιού σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής.

Η DGS ανέφερε ότι όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άνδρες, οι περισσότεροι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Όλοι τους είναι σε σταθερή κατάσταση και κανείς δεν έχει νοσηλευτεί.

Η Ισπανία επιβεβαίωσε σήμερα ένα επιπλέον κρούσμα. Η περιοχή της Μαδρίτης, όπου έχουν εντοπιστεί σχεδόν όλες οι λοιμώξεις της χώρας που στην πλειονότητά τους συνδέονται με μια σάουνα ενηλίκων, αναμένεται να επικαιροποιήσει τους αριθμούς των κρουσμάτων αργότερα σήμερα.

Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής στην επιδημία δεν είναι σοβαρής μορφής και πολλές, αλλά όχι όλες, έχουν εντοπιστεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και εξάνθημα.