Γάμος χωρίς σεξ: Τι συμβουλεύουν οι σεξολόγοι στους παντρεμένους χωρίς ερωτική ζωή

Γάμος χωρίς σεξ: Τι συμβουλεύουν οι σεξολόγοι στους παντρεμένους χωρίς ερωτική ζωή
franckreporter via Getty Images

Η σεξολόγος και ψυχίατρος Kimberly Resnick Anderson εργάζεται με ζευγάρια που έχουν «κολλήσει» σε γάμους χωρίς σεξ για μήνες, χρόνια, ίσως και δεκαετίες.

Ποια είναι η συμβουλή της σε όσους βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση; Να απευθυνθούν σε ειδικό όσο είναι νωρίς, παρά αργότερα.

«Όταν το ζευγάρι σταματά να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή ή σταματά να εκτιμά την αξία του σεξ ως ένα σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της σχέσης, αυτό είναι μια απότομη κατηφόρα και καμπανάκι για το μέλλον του γάμου», λέει η Resnick.

Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές από ειδικούς, για όσους έχουν βρεθεί σε τέτοια κατάσταση:

Αν «καταγράφετε» το πόσες φορές κάνετε σεξ, τότε και ο σύντροφός σας κάνει το ίδιο

«Αν καταγράφετε τη μείωση στη συχνότητα του σεξ ή την ικανοποίηση αλλά δεν γνωρίζετε αν και ο σύντροφός σας βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εσάς όσον αφορά στο σεξ, τότε να ξέρετε ότι το κάνει. Μην νομίζετε ότι αισθάνεστε μόνοι σε αυτό γιατί πολύ πιθανόν και ο σύντροφός σας να βρίσκεται σε παράλληλη διαδικασία. Μάλιστα, ο σύντροφος που δεν επικοινωνεί το πρόβλημα, να ξέρετε ότι το γνωρίζει πολύ καλά», λέει η Resnick.

Το πόσο πολύ καιρό έχετε να κάνετε σεξ, το κάνει δυσκολότερο για να «πάρετε μπρος»

«Όσο πιο πολύς καιρός περνάει χωρίς να κάνετε σεξ, τόσο περισσότερο αισθάνεστε ότι δεν σας ενδιαφέρει. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, καθώς το σεξ είναι το καλύτερο αφροδισιακό. Όσο πιο πολύ σεξ κάνετε, τόσο περισσότερο σεξ επιθυμείτε. Το σεξ μπορεί να σας βάλει σε έναν ρυθμό και να επιτρέψει στο σώμα σας να ξεκινήσει την παραγωγή περισσότερων ορμονών που θα σας θυμίσουν ότι σας αρέσει το σεξ και να κάνετε πιο συχνά».

Όσο πιο γρήγορα το συζητήσετε με τον σύντροφό σας, τόσο το καλύτερο

«Εργάζομαι με ζευγάρια σε καθημερινή βάση που παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο που μπορούν να συζητήσουν αυτό το θέμα με τον σύντροφό τους ή αν το συζητήσουν, μπορεί να δημιουργήσει ρήξη στη σχέση. Τα ζευγάρια πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο να μείνουν χωρίς σεξ στη σχέση, παρά να το συζητήσουν και να αποκαλύψουν τα πληγωμένα και απρόβλεπτα συναισθήματά τους. Πείτε στον σύντροφό σας ότι εκτιμάτε τη δική σας και τη δική του σεξουαλική υγεία και τη φυσική κατάσταση και θυμηθείτε ότι το να κάνετε σεξ συχνά, μπορεί να βελτιώσει τα συναισθήματά σας».

Σταματήστε τις δικαιολογίες και ξεκινήστε τις προσπάθειες

«Οι δικαιολογίες του τύπου “δεν έχω όρεξη, δεν αισθάνομαι καλά ή σέξι” καθυστερούν ή αναβάλλουν το σεξ με τον/την σύντροφο. Η επιθυμία έρχεται με μικρές κινήσεις. Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που δείχνουν τον σέξι εαυτό σας, να έχετε αυτοπεποίθηση, λέγοντας και πιστεύοντας ότι θα αισθανθείτε ωραία με το σώμα σας γιατί αυτό είναι και η αλήθεια και θα το επιβραβεύσετε με αυτή την απόλαυση».

Σχεδιάστε μια ερωτική βραδιά όπου το σεξ είναι προαιρετικό

«Ένας τρόπος να τελειώσετε ή να αντιστρέψετε έναν γάμο χωρίς σεξ είναι σχεδιάζοντας μια ερωτικό ραντεβού με τον σύντροφό σας. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο και αγχωτικό καθήκον και συνεπώς μια βραδιά άβολη αλλά πρέπει να κάνετε το πρώτο βήμα. Στο πρώτο ερωτικό ραντεβού ως παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να μείνετε μόνο στα “αγγίγματα” ή να ξαπλώσετε γυμνοί στο κρεβάτι αλλά κάντε ένα βήμα τη φορά και απολαύστε τη διαδικασία», συμβουλεύει η Resnick.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά