Ναυάγιο στην Πύλο: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Οι έρευνες συνεχίζονται όμως οι τελευταίες ελπίδες σβήνουν καθώς το πλοίο βυθίστηκε σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές και έχει καταλήξει σε μεγάλο βάθος.
Λιμενικό/ΕΡΤ

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει ώρα με την ώρα η τραγωδία με το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου ενώ μεγαλώνουν οι φόβοι για εκατόμβη μιας και στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε φαίνεται ότι επέβαιναν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Eurokinissi
STELIOS MISINAS via Reuters

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 79 σοροί ενώ έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι, όμως ο ακριβής αριθμός επιβαινόντων παραμένει άγνωστος, με πηγές της HuffPost να εκτιμούν ότι μπορεί να ήταν έως και 700 άνθρωποι.

Οι έρευνες συνεχίζονται όμως οι τελευταίες ελπίδες σβήνουν καθώς το πλοίο βυθίστηκε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις ακτές και έχει καταλήξει σε μεγάλο βάθος, όπου ακόμα και η ανάσυρση σορών παραμένει άγνωστο αν μπορεί να δρομολογηθεί σύντομα.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις πρώτες δραματικές εικόνες να βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας.

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε ανοιχτά της Πύλου και θα το κάνουμε και τη νύχτα, με τη συνδρομή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας» επιβεβαίωσε ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αναφερόμενος στον τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

via Associated Press
via Associated Press

Σχετικά με τους επιβαίνοντες στο πλοίο - αυτούς που έχουν διασωθεί, αυτούς που έχουν ανασυρθεί νεκροί και τον αριθμό των αγνοούμενων - ο κ. Αλεξίου είπε: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

EUROKINISSI via Reuters
via Associated Press

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτος.

Συνεχίζονται οι διακομιδές μεταναστών στο νοσοκομείο της Καλαμάτας

Συνεχίζονται οι διακομιδές μεταναστών από το λιμάνι της Καλαμάτας στο νοσοκομείο της πόλης, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν υγειονομικά κλιμάκια για να παράσχουν ιατρική βοήθεια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, «μέχρι αργά το βράδυ είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας συνολικά 30 μετανάστες, οι οποίοι και νοσηλεύονται». Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, οι μετανάστες που νοσηλεύονται αντιμετωπίζουν κυρίως παθολογικής φύσεως προβλήματα.

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., «στον χώρο του λιμανιού όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, παραμένουν ιατρικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρχει άμεση ιατρική επίβλεψη για τυχόν περιστατικά που χρήζουν βοήθειας, ενώ στον ίδιο χώρο παραμένουν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διακομιδή κάποιου περιστατικού στο νοσοκομείο».

Όσον αφορά στην φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο δήμος έχει κάνει ό,τι χρειάζεται, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, τον Ερυθρό Σταυρό, εθελοντές κ.ά., για την φιλοξενία των διασωθέντων, όπως ρουχισμό, στρώματα, και κουβέρτες, ενώ έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες και τέντες».

Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος, «η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, παρέχοντας απαραίτητα εφόδια στους μετανάστες», ενώ, όπως πρόσθεσε, «το βραδινό φαγητό προσφέρθηκε από τοπικό αθλητικό σύλλογο».

Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Επιτόπου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που διασώζονται από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, η συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.

Τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου εκφράζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι η τραγική εξέλιξη υπενθυμίζει πως «το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες ομιλίες Μητσοτάκη στην Πάτρα και Τσίπρα στη Σητεία. Αμφότεροι επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων. Επικοινωνία με τον κ. Σαρμά είχαν επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας που μετέβη στην Καλαμάτα, Στο σημείο βρίσκονται, εξάλλου, κλιμάκιο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα

Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων). Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

via Associated Press

Την θλίψη της για το ναυάγιο στην Ελλάδα και τους νεκρούς καθώς και την ανησυχία της για τους αγνοούμενους εξέφρασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες».

«Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν. Ανησυχώ πολύ για τον αριθμό των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αλιευτικό «Αντριάνα» είχε εντοπιστεί το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο σκάφος μη επανδρωμένο του Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική. Οπως προέκυψε, είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Αιγύπτου.

Υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές, δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.

Eurokinissi

Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.

Το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Eurokinissi

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο σίγουρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος, ενώ ελέγχονται πληροφορίες για το κατα πόσο υπήρχαν άνθρωποι σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωσυτά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα καταστρώματα, όμως κάποιοι ενδεχομένως να ήταν στα αμπάρια.

Eurokinissi

Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2, χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα, ένα C130 μετέβησαν εκεί. Από τις πρώτες ώρες έγινε μεγάλη προσπάθεια και μέσα στο σκοτάδι κατέστη δυνατό να διασωθούν 104 άνθρωποι. Από εκείνη την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή