Ε.Ε.: Ψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Αμεσα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τη Κομισιόν και τα κράτη μέλη μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
gremlin via Getty Images

Με 499 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 93 αποχές ολοκληρώθηκε η ιστορική ψηφοφορία σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου με τους Ευρωβουλευτές να υιοθετούν το νομοσχέδιο ορόσημο, την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη ( European AI Act) που θέτει τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Απαγόρευση συγκεκριμένων πρακτικών όπως:

  • «Πλήρης απαγόρευση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για βιομετρική επιτήρηση, αναγνώριση συναισθημάτων και για προληπτική αστυνόμευση.
  • Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPTπρέπει να αποκαλύπτουν ότι το περιεχόμενο δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.
  • Τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται για τον επηρεασμό των ψηφοφόρων στις εκλογές θεωρούνται υψηλού κινδύνου».
  • Αναγνώριση συναισθημάτων για λόγους αστυνόμευσης, για τον έλεγχο των συνόρων, στον χώρο εργασίας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • Μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων (κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή).

Αυτοί είναι μερικοί και από τους πιο επίμαχους κανόνες που διασφαλίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη συνάδει πλήρως με τα δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης εποπτείας, της ασφάλειας, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της διαφάνειας, της μη διάκρισης και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας.

Τα επόμενα βήματα είναι άμεσα καθώς οι εισηγητές του νομοσχεδίου έλαβαν την έγκριση από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Κομισιόν, του Κοινοβούλιο και του Συμβούλιο με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου, Dragos Tudorache και Brando Βenifei, στις πρώτες τους δηλώσεις έκαναν λόγο για μια ιστορική στιγμή και τόνισαν ότι σήμερα έστειλαν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι είναι εφικτή η διαφύλαξη της Δημοκρατίας και παράλληλα η προώθηση της καινοτομίας.

O επικεφαλής εισηγητής Dragos Tudorache (Renew Ρουμανία) δήλωσε μετά το πέρας της ψηψοφορίας ότι «η Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει τον τόνο παγκοσμίως στην ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας ότι αυτή η τεχνολογία, που πρόκειται να μεταμορφώσει ριζικά τις κοινωνίες μας μέσω των τεράστιων πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει, θα εξελίσσεται και θα χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.

Από την πλευρά του Brando Benifei (S&D,Ιταλία) δήλωσε: ”Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω μας σήμερα. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δικές τους δημιουργίες, η Ευρώπη προχώρησε και πρότεινε μια συγκεκριμένη απάντηση στους κινδύνους που αρχίζει να δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. Θέλουμε να αξιοποιηθεί το θετικό δυναμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα, αλλά θα αγωνιστούμε επίσης για να προστατεύσουμε τις θέσεις μας και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους για τις δημοκρατίες και τις ελευθερίες μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο”.

Αλλωστε όπως τόνιζαν και στην έκθεσή τους η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική , αξιόπιστη και θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της Ένωσης που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες.

Η σημερινή ψηφοφορία ξεπέρασε τον σκόπελο των Χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών του ΕΛΚ που αντιδρούσαν στη διάταξη που αφορά την μαζική βιομετρική αναγνώριση προσώπων σε δημόσιους χώρους.

Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν υποχρεώσεις για τους παρόχους και τους χρήστες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου από την τεχνητή νοημοσύνη. Όσον αφορά τα επίπεδα κινδύνου αυτά ταξινομούνται σε τέσσερα επίπεδα: ανεπίτρεπτος κίνδυνος (στους οποίους περιλαμβάνονται οι απαγορεύσεις που αναφέρονται στην αρχή του κειμένου), υψηλός κίνδυνος, περιορισμένος κίνδυνος και ελάχιστος ή μηδενικός κίνδυνος.

Όσον αφορά τη Τεχνητή νοημοσύνη υψηλού κινδύνου, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι ο κατάλογος με τις χρήσεις υψηλού κινδύνου θα περιλαμβάνει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προκαλούν σημαντική βλάβη στην υγεία ( για παράδειγμα τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται για τη διαλογή ασθενών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας για ασφάλιση υγείας και ζωής), την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων ή στο περιβάλλον.

Στον ίδιο κατάλογο συμπεριλήφθηκαν ακόμα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους και συνεπώς τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς και οι συστάσεις περιεχομένου που κάνουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στους πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες τους, με βάση αλγόριθμους.

(Δείτε περισσότερα εδώ)

Δημοφιλή