Νέα μελέτη: Οι εφιάλτες στα τριάντα μας θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμος δείκτης άνοιας

Ανησυχητικά τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
.
PhotoAlto/Frederic Cirou via Getty Images
.

Οι άνθρωποι που βιώνουν συχνά εφιάλτες στα τέλη της δεκαετία των τριάντα είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με ορισμένες νέες έρευνες που δημιουργούν ανησυχίες.

Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, υποδεικνύει ότι οι εφιάλτες μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι άνοιας, με τα άσχημα όνειρα να επικρατούν αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες πριν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά προβλήματα μνήμης και σκέψης της νόσου.

Ο δρ. Αμπιντέμι Οτάικου, του Κέντρου για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Έχουμε αποδείξει για πρώτη φορά ότι τα στενάχωρα όνειρα ή οι εφιάλτες μπορούν να συνδεθούν με τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική έκπτωση στους υγιείς ενήλικες στο γενικό πληθυσμό.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες κινδύνου για άνοια που μπορούν να εντοπιστούν ήδη από τη μέση ηλικία.

«Παρόλο που χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθούν αυτές οι συσχετίσεις, πιστεύουμε ότι τα άσχημα όνειρα θα μπορούσαν να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν άνοια και για τη θέσπιση στρατηγικών για την επιβράδυνση της εμφάνισης της νόσου».

Στη μελέτη, ο δρ. Οτάικου εξέτασε δεδομένα από τρεις ομάδες ανθρώπων στις ΗΠΑ. Αυτοί περιλάμβαναν περισσότερους από 600 ενήλικες άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 64 ετών (που ορίστηκαν στη μελέτη ως «μέσης ηλικίας») και 2.600 ενήλικες ηλικίας 79 ετών και άνω.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν χωρίς άνοια στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο εννέα χρόνια η νεότερη ομάδα και πέντε χρόνια οι, μεγαλύτερης ηλικίας, συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά από ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ, ο οποίος περιλαμβάνει μια ερώτηση σχετικά με το πόσο συχνά τα άτομα βίωναν άσχημα όνειρα.

Αυτά τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας στατιστικό λογισμικό για να διαπιστωθεί εάν οι συμμετέχοντες που έβλεπαν σε υψηλότερη συχνότητα εφιάλτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση και να διαγνωστούν με άνοια.

Η έρευνα δείχνει ότι άτομα ηλικίας 35-64 ετών που βλέπουν άσχημα όνειρα σε εβδομαδιαία βάση έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση την επόμενη δεκαετία, ενώ οι ηλικιωμένοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσχετισμοί ήταν πολύ ισχυρότεροι για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι άνδρες που βίωναν εφιάλτες σε εβδομαδιαία βάση είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τους ηλικιωμένους άνδρες που δεν ανέφεραν άσχημα όνειρα. Στις γυναίκες, ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν μόλις 41%.

Εάν είστε επιρρεπείς σε ένα ή δύο τρομακτικά όνειρα, μην πανικοβληθείτε ακόμα – οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Οι επιστήμονες θα διερευνήσουν τώρα εάν οι εφιάλτες μεταξύ των νέων θα μπορούσαν να συσχετιστούν με μελλοντικό κίνδυνο άνοιας και εάν άλλα χαρακτηριστικά των ονείρων - όπως πόσο συχνά θυμόμαστε τα όνειρα και πόσο ζωντανά είναι - θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν τη βιολογική βάση των κακών ονείρων τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με άνοια για να ξεκαθαρίσουν περισσότερο τα συμπεράσματά τους.

Προτείνετε μια διόρθωση