Νέα μελέτη ρίχνει άπλετο φως στην Covid μακράς διαρκείας

Ανακάλυψε σχήμα στις πρωτεΐνες του αίματος των ασθενών που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιοι υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα.
A person suffering from long covid CFS fatigue viral persistence post-viral fatigue COVID-19 symptoms.
filo via Getty Images
A person suffering from long covid CFS fatigue viral persistence post-viral fatigue COVID-19 symptoms.

Οι επιστήμονες μπορεί να βρίσκονται στο δρόμο για την κατανόηση της Covid μακράς διαρκείας αφού εντόπισαν μια αλλαγή στις πρωτεΐνες του αίματος που εντοπίζεται σε άτομα με εκτεταμένα συμπτώματα από τον ιό.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Science στις 18 Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που εμφάνιζαν μακροχρόνια συμπτώματα Covid είχαν πρωτεΐνες που έδειχναν ότι μέρος του ανοσοποιητικού τους συστήματος παρέμεινε ενεργό μετά από μόλυνση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγνωστικά τεστ και θεραπεία για την Covid μακράς διαρκείας, που έχει αφήσει τους ανθρώπους με επίμονη κόπωση, ομίχλη εγκεφάλου, πόνο στο στήθος, προβλήματα στο στομάχι και ένα ευρύ φάσμα άλλων συμπτωμάτων.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 113 ασθενείς με Covid και 39 υγιείς. Μετά από έξι μήνες, 40 ασθενείς είχαν αναπτύξει χαρακτηριστικά Covid μακράς διαρκείας.

Τα δείγματα αίματος αυτών των ασθενών περιείχαν μια ομάδα πρωτεϊνών που έδειξαν ότι το σύστημα του συμπληρώματος του σώματος, μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, συνέχιζε να βρίσκεται σε υψηλή εγρήγορση πολύ μετά την Covid.

Καθώς το σύστημα παραμένει ενεργό χωρίς να έχει να καταπολεμήσει την Covid, «αρχίζει να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα», σύμφωνα με τον δρ. Ονούρ Μπόιμαν, καθηγητή ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία και έναν από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οποιαδήποτε προκύπτουσα βλάβη των ιστών και μικροθρόμβοι στο αίμα θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που παρέχονται σε διαφορετικά όργανα, οδηγώντας σε μακροχρόνια συμπτώματα Covid.

«Εάν ο εγκέφαλός μας, για παράδειγμα, δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, προφανώς θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με τη μνήμη, την ομίχλη του εγκεφάλου και την κόπωση», δηλώνει ο Ακίκο Ιβασάκι, καθηγητής ανοσοβιολογίας και μοριακής, κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας στο Yale. Ιατρική Σχολή, είπε στο NBC News.

Η δρ Μόνικα Βερντούζκο - Γκουτιέρεζ, πρόεδρος της ιατρικής αποκατάστασης στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο και επικεφαλής της μακροχρόνιας κλινικής Covid, είπε στο NBC News ότι η έρευνα ήταν μια τεράστια πρόοδος στη μελέτη του ιού.

«Η κατανόηση των μηχανισμών της μακροχρόνιας Covid είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταλάβουμε τις θεραπείες», είπε.

Περίπου το 14% των ενηλίκων αναφέρει ότι έχει βιώσει μακροχρόνια Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία από την Έρευνα Οικιακών Σφυγμών του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.