Νέα παρέμβαση Αρείου Πάγου για Λύτρα: Εντολή για κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ανάκριση και δίκη

Δεύτερη παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση εν μέσω αντιδράσεων από εισαγγελείς και δικηγόρους.
Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευλπίδων - Αθήνα, 17 Ιουνίου 2024.
Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευλπίδων - Αθήνα, 17 Ιουνίου 2024.
Eurokinissi

Δεύτερη παρέμβαση για την υπόθεση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα πραγματοποίησε την Τρίτη (18/6) ο Αρειος Πάγος. Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε στην ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών την κατ′ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του δικηγόρου Απόστολού Λύτρα, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον από τον ποινικολόγο, η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου.

Ειδικότερα η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνης έχει ως εξής:

«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ′ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ′ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ′ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (17/6) το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε παρέμβει ξανά στην υπόθεση, ζητώντας κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας.

Οι πειθαρχικές παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει κόντρα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με τον Αρειο Πάγο.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της ΕΔΕ, σε ανακοίνωσή της, μεταξύ των άλλων, τονίζει ότι «η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, κάνει λόγο για «επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις, οπισθοδρόμηση και απαξίωση της θεσμού της δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα, πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή την υπόθεση με τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα που παραδέχτηκε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Δημοφιλή