Νέα τουρκική πρόκληση με παράνομη Navtex στο κεντρικό Αιγαίο

Βγάζει το Τσεσμέ για «υδρογραφικές έρευνες» σε περιοχή που δεν έχει δικαίωμα έκδοσης αναγγελιών.
Yoruk Isik via Reuters

Στην λογική της πρόκλησης και των εντάσεων εμμένει η Τουρκία, εκδίδοντας παράνομη ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Μετά την αποστολή του Γκιουνούζ, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ σε δυο περιοχές, στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου-Αη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα, Σάββατο, μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και, καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Αγκυρας και του μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Ερντογάν έφτασε στο ακραίο σημείο να πει «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης», επειδή ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για την απαράδεκτη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Στη συνέχεια και σε ανάλογα εμπρηστικό ύφος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην ανεδαφική αξίωση της χώρας του για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, απείλησε λέγοντας: «Δεν μπλοφάρουμε, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω». Αλλά δεν περιορίστηκε εκεί, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά μας.

Τη σκυτάλη πήρε εκ νέου ο Ερντογάν, ο οποίος απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, έκανε λόγο για «σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος».

Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ, με σχετική επιστολή, για όλες τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)

Δημοφιλή