Τουρκική πρόκληση: Έξοδος του ερευνητικού σκάφους Γκιουνούζ στο Αιγαίο, παράνομη Navtex

Σε εξέλιξη η ελληνική άσκηση «Καταιγίδα».
.
.
EUROKINISSIEurokinissi

Σε νέα πρόκληση προχωρεί η Τουρκία, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βγάζοντας στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Γκιουνούζ» και εκδίδοντας παράνομη Navtex, τη στιγμή που στην περιοχή αρμόδια για την έκδοση αναγγελιών είναι η Ελλάδα. Παράλληλα, λαμβάνει χώρα η ελληνική άσκηση «Καταιγίδα».

Στον απόηχο των πρόσφατων «εμπρηστικών» δηλώσεων Ερντογάν, η Τουρκία φαίνεται επίσης να εργαλειοποιεί εκ νέου το μεταναστευτικό, με αύξηση των ροών.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από πλευράς, του, κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει την ένταση, ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναν, είπε πως «η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση. Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από πλευράς του ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε.

Απαντώντας ουσιαστικά στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ”διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα συνεχίσει να διεθνοποιεί προκλητικές συμπεριφορές, όπως αυτές που επιδεικνύει η Άγκυρα με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.