ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2020 11:58 EET

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ- συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας

Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

ASSOCIATED PRESS

Δεκάδες ιρακινοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες προσπαθούν να ανοίξουν αποκλεισμένους δρόμους, έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας και ιατρικές πηγές, καθώς η αντικυβερνητική αναταραχή επανελήφθη έπειτα από ανάπαυλα αρκετών εβδομάδων.

Στη διάρκεια της νύκτας, στην πλατεία Ταγιαράν της Βαγδάτης, διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Αλλού στο νότιο Ιράκ, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά και απέκλεισαν κύριες οδούς σε αρκετές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες οι Νασιρίγια, Κερμπάλα και Αμάρα.

Υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός Αντελ Αμπντούλ Μάχντι δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του, που περιλάμβαναν τον διορισμό μιας νέας κυβέρνησης αποδεκτής από τους Ιρακινούς.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σταματήσουν να πυροβολούν, ποιοι είναι αυτοί και ποιοι είμαστε εμείς; Και οι δύο πλευρές είμαστε Ιρακινοί. Γιατί λοιπόν σκοτώνεις τους αδελφούς σου;», είπε μια διαδηλώτρια στη Βαγδάτη που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία της Βαγδάτης ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της κατάφεραν να ανοίξουν όλους τους δρόμους που είχαν αποκλειστεί από «βίαιες συγκεντρώσεις».

Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώνονται στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου. Νεαροί κυρίως διαδηλωτές ζητούν μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, το οποίο θεωρούν βαθιά διεφθαρμένο και το κατηγορούν ότι κρατάει στη φτώχεια τους περισσότερους Ιρακινούς. Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)