ΔΙΕΘΝΕΣ
07/09/2019 11:53 EEST

Νέες κινητοποιήσεις διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ - Σε επιφυλακή η αστυνομία

Η αστυνομία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού.

Anushree Fadnavis / Reuters
People attend a protest in Tung Chung station, in Hong Kong, China September 7, 2019. REUTERS/Anushree Fadnavis

Νέες κινητοποιήσεις διαδηλωτών αναμένονται σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, παρά την απόσυρση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που είχε πυροδοτήσει αρχικά τις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού με δεκάδες μέλη της να έχουν αναπτυχθεί σε σταθμούς της γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας που εξυπηρετεί το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι για την παρακώλυση των μεταφορών προς το αεροδρόμιο.

Οι διαδηλωτές είχαν ακολουθήσει την τακτική αυτή την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας χάος στο αεροδρόμιο, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ουρές για ώρες. Πολλοί ταξιδιώτες είχαν καταλήξει στον κοντινότερο σταθμό του μετρό, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, προτού κλείσει και αυτός λόγω των διαδηλώσεων.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ απέσυρε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει πυροδοτήσει τις διαδηλώσεις έδω και σχεδόν 4 μήνες. Υπενθυμίζεται πως βάσει του νομοσχεδίου θα επιτρεπόταν η έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι διαδηλώσεις που άρχισαν στις 9 Ιουνίου εξαιτίας του νομοσχεδίου αυτού έλαβαν στη συνέχεια διαστάσεις μιας μαζικής διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ με επιπλέον αιτήματα, όπως αυτό για εκλογική μεταρρύθμιση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)