Νέο κύμα επιθέσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι στην Υεμένη

Χτυπήθηκαν 36 στόχοι.
via Associated Press

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία χτύπησαν 36 στόχους των Χούθι στην Υεμένη το Σάββατο σε ένα νέο κύμα επιθέσεων με σκοπό την περαιτέρω υποβάθμιση των δυνατοτήτων υποστηριζόμενων από το Ιράν οργανώσεων που έχουν στοχοποιήσει αμερικανικά και διεθνή συμφέροντα με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο η Ουάσινγκτον για άλλη μια φορά δεν στόχευσε ευθέως το Ιράν, καθώς προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ μιας ισχυρής απάντησης και της κλιμάκωσης των σύγκρουσης.

Τα νέα πλήγματα κατά των Χούθι εξαπολύθηκαν από αμερικανικά πολεμικά πλοία και αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα πλήγματα έρχονται μετά από αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία την Παρασκευή που στόχευσαν άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν σε αντίποινα για την επίθεση με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι στόχοι των Χούθι ήταν σε 13 τοποθεσίες και επλήγησαν από αμερικανικά F/A-18 από το αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower, από βρετανικά Typhoon FGR4 και από τα αντιτορπιλικά USS Gravely και USS Carney, που εκτόξευσαν πυραύλους Tomahawk από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικαούς αξιωματούχους και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως η απάντησή τους μετά τους θανάτους στρατιωτών στη βάση Tower 22 στην Ιορφανία δεν θα περιοριζόταν σε μια νύχτα, έναν στόχο ή μια οργάνωση. Αν και δεν έχει αναφερθεί ευθέως πως οι Χούθι ήταν υπεύθυνοι, είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους των ΗΠΑ στην περιοχή από τότε που έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα και απήχθησαν περίπου 250 όμηροι. Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει πως πάνω από 26.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις ισραηλινές επιχειρήσεις από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

Οι Χούθι πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και δεν φαίνονται πρόθυμοι να μειώσουν τις επιθέσεις τους, παρά την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική πίεση.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή