Νέο κύμα κορονοϊού με 41% αύξηση των νοσηλειών λόγω Ομικρον 4 και Ομικρον 5

Εκτιμήσεις για διπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου.
.
.
Eurokinissi

«Εχουμε ήδη ένα νέο κύμα κορονοϊού το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες 10 ημέρες τουλάχιστον και αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη» εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων».

Σύμφωνα όσα είπε στην ΕΡΤ, η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς. Γι’ αυτό, όπως είπε, «θα ήταν καλό να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε εξωτερικούς σε συνθήκες συγχρωτισμού».

«Καλό θα είναι, με δεδομένη την πολύ μεγάλη διαφυγή ανοσίας της Ομικρον 4 και Ομικρον 5, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με 1-2 σελφ τεστ την εβδομάδα πριν να πάνε τα παιδιά στις κατασκηνώσεις», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ως «λάθος» τη μείωση των τεστ αυτοδιάγνωσης και rapid test στην κοινωνία. «Το να μειώνουμε τα τεστ είναι σα να πυροβολούμε τα πόδια μας», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνει πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση νοσηλευόμενων στην Ελλάδα κατά 41%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συστημική αύξηση και την έλευση της ταλάντωσης των Ομικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

«Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και δεν οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια» διευκρίνισε. Αναφερόμενος στους θανάτους, επισήμανε πως προς το παρόν μόνο οι 8 χώρες παρουσίασαν αύξηση

Για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Ομικρον, εξήγησε.

«Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες. Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι:

1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19,

2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)

Δημοφιλή