Νέο κύμα κορονοϊού κατά την άνοιξη προβλέπει ο Ν. Καπραβέλος

«Δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία».
NurPhoto via Getty Images

Προειδοποίηση για νέο κύμα κορονοϊού απηύθυνε την Παρασκευή ο διευθυντής της Β′ ΜΕΘ του νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως ήδη στα νοσοκομεία προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα κρουσμάτων το οποίο ωστόσο σημείωσε πως θα είναι ηπιότερο: «Είναι κρίσιμη η περίοδος για το επόμενο κύμα. Το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει, πιστεύουμε όμως ότι θα είναι ηπιότερο από το προηγούμενο».

Επίσης, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι το τέλος της πανδημίας βρίσκεται κοντά και για αυτόν τον λόγο πρότεινε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, να διατηρηθεί η χρήση της μάσκας αλλά και επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. «Λάθος μήνυμα η χαλάρωση των μέτρων, δεν είναι ώρα για να βγει κάποιος να διασκεδάσει. Τώρα πρέπει να προσέξουμε και να μην χαλαρώσουμε, δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία» τόνισε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως «εμείς αυτή την στιγμή βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, παρόλο που μας είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο. Αν ένα φαινόμενο δεν το αντιμετωπίσεις εν τη γενέσει του όσον αφορά το υγειονομικό, δηλαδή τους 100 θανάτους την ημέρα, έχεις αυτά τα τραγικά αποτέλεσματα...Κανείς να μην υποκρίνεται ως προς τις συνέπειες. Και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες. Θα χαλαρώσουμε εμείς τώρα και αυτό θα δείξει τα δόντια του τον Απρίλη – Μάη».

Όπως υπογράμμισε, η κατάσταση στη ΜΕΘ του Παπανικολάου δεν είναι σε καλή κατάσταση: «Στο νοσοκομείο μας περιμέναμε μείωση των περιστατικών και τώρα έχουμε αύξηση. Oι μονάδες μας δεν πιέζονται τόσο πολύ. Ευτυχώς είμαστε στο τέλος του τέταρτου κύματος. Η ανησυχία μας είναι ότι ενώ είχαμε τέταρτο κύμα με τη Δέλτα, τώρα έχουμε την Όμικρον...όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι μάσκες που τις εγκαταλείψαμε πέρυσι το καλοκαιρι, πρέπει πάντοτε να υπάρχουν». Επίσης ζήτησε περιορισμό της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων και να υπάρχει προσοχή ως προς τις συγκεντρώσεις και τον συνωστισμό.

Δημοφιλή