ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2020 12:51 EET

Νέος τύπος πυρηνικού όπλου σε υπηρεσία από τις ΗΠΑ

Θεωρείται όπλο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Alexyz3d via Getty Images

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν έναν νέο πυρηνικό όπλο, χαμηλής ισχύος και εκτοξευόμενο από υποβρύχια- χαρακτηριστικά που το Πεντάγωνο των ΗΠΑ θεωρεί κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής του ρωσικού οπλοστασίου, που περιλαμβάνει και μικρότερης ισχύος πυρηνικά όπλα για τακτική χρήση.

«Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έθεσε σε υπηρεσία την χαμηλής ισχύος, εκτοξευόμενη από υποβρύχια πυραυλική κεφαλή W76-2» δήλωσε ο Τζον Ρουντ, υφυπουργός Άμυνας, την Τρίτη.

Το νέο αυτό όπλο αποτελεί τροποποίηση της προϋπάρχουσας κεφαλής W-76, που χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό πυραύλων Trident II (D-5), οι οποίοι εκτοξεύονται από υποβρύχια- οπότε και, σύμφωνα με το CNN, δεν αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών πυρηνικών όπλων.

Οι κωδικοί εκτόξευσης των πυρηνικών και οι πυρηνικές επιλογές στην αποκαλούμενη «football» του προέδρου των ΗΠΑ έχουν αλλάξει για να περιλαμβάνεται και αυτό το όπλο, επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Η παραγωγή των πρώτων νέων κεφαλών, που αποτελούν το πρώτο νέο αμερικανικό πυρηνικό όπλο εδώ και δεκαετίες, έγινε τον περσινό Φεβρουάριο. Το μικρότερης ισχύος όπλο είχε ζητηθεί στο πλαίσιο του 2018 Nuclear Posture Review της κυβέρνησης Τραμπ, που προειδοποιούσε ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ ενδεχομένως να θεωρούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μικρότερης ισχύος πυρηνικά όπλα εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους χωρίς να φοβούνται αμερικανικά πυρηνικά αντίποινα, λόγω του ότι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα είναι όλα μεγάλης ισχύος και δυσανάλογα πιο καταστροφικά.

«Η επέκταση των ευέλικτων αμερικανικών πυρηνικών επιλογών τώρα, για να περιλαμβάνουν επιλογές χαμηλής ισχύος, είναι σημαντική για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης αποτροπής έναντι περιφερειακής επιθετικότητας» σημειωνόταν σχετικά.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού απαιτούνταν τροποποιήσεις υπαρχουσών αμερικανικών κεφαλών σε πυραύλους βαλλιστικών υποβρυχίων, στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Το κάθε υποβρύχιο προορίζεται να μεταφέρει λίγους τέτοιους πυραύλους, και να είναι εξοπλισμένο κυρίως με στρατηγικά όπλα, μεγαλύτερης εμβέλειας.

Κατά τον Ρουντ, η απαίτηση για χαμηλής ισχύος όπλα έχει να κάνει με το συμπέρασμα πως «πιθανοί αντίπαλοι, όπως η Ρωσία, πιστεύουν ότι η χρήση χαμηλής απόδοσης πυρηνικών όπλων θα τους παρέχει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων και εταίρων του».

Επίσης, πρόσθεσε ότι το νέο όπλο «επιδεικνύει σε πιθανούς αντιπάλους ότι δεν υπάρχει πλεονέκτημα στην περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων επειδή οι ΗΠΑ μπορούν να ανταποκριθούν αξιόπιστα και αποφασιστικά σε οποιοδήποτε σενάριο απειλής».

Sponsored Post