CULTURE
11/02/2021 08:47 EET | Updated 11/02/2021 08:47 EET

Οι νικητές των βραβείων Υποβρύχιας Φωτογραφίας 2021

Οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς, που τραβήχτηκαν κάτω από το νερό.

Μία μοναδική συλλογή καταπληκτικών φωτογραφίων, που τραβήχτηκαν υποβρυχίως, σε λασπωμένες λίμνες, πισίνες και στα βάθη των ωκεανών.

Η φετινή απονομή των βραβείων στους νικητές έγινε online και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Α Βραβείο: Ρενέ Καποτζόλα, ΗΠΑ

″Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Γαλλική Πολυνησία, που είναι το αγαπημένο μου μέρος για να φωτογραφίζω καρχαρίες. Εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας για τους καρχαρίες, τα οποία τους επιτρέπουν να πολλαπλασιάζονται και να συμβάλλουν στην ισορροπία του οικοσυστήματος.”

 

'Sharks' Skylight'

Βραβείο Ανερχόμενου Φωτογράφου: Αλις Μπένετ (Μεξικό)

″Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά την διάρκεια εκπαίδευσης καταδύσεων σε σπηλιές. Είχαμε ένα περίπλοκο σχέδιο, το οποίο απέτυχε παταγωδώς, καθώς ένας από τους εκπαιδευόμενους αντιμετώπισε αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα με τον εξοπλισμό του, πριν καν καταφέρει να μπει στη σπηλιά.”

"Tying In"

Καλύτερος Βρετανός Φωτογράφος: Μαρκ Κίρκλαντ (Ηνωμένο Βασίλειο)

″Το Μολς Μάιρ, ένα μικρό δάσος στη Γλασκώβη, μεταξύ συγκροτήματος κατοικιών, σούπερ μάρκε και εργοστασίου, είναι ένας παράδοξος παράδεισος άγριας ζωής. Στο τέλος του χειμώνα, για λίγες νύχτες κάθε χρόνο, οι μικρές, λασπωμένες λίμνες του ζωντανεύουν με κοινά βατράχια.” 

'While You Sleep'

Β΄ Βραβείο: Μάρτιν Μπρον (ΗΠΑ)

″Η ακτή Μάγια στο Μεξικό, φιλοξενεί τα μεγαλύτερα υπόγεια συστήματα ποταμών του κόσμου, τα οποία είναι γεμάτα με καθαρά νερά, ατελειώτα τούνελ και φανταστικά σπήλαια. Η διακόσμησή τους ανταγωνίζεται τους ωραιότερους γοτθικούς καθεδρικούς ναούς του κόσμου.”

'Gothic Chamber'

Γ′ Βραβείο: Ολεγκ Γκαπόνιουκ (Ρωσία)

″ Τον Μάρτιο του 2020 ταξίδευσα στο Παλάου για δύο βδομάδες καταδύσεων. Μόλις έφτασα, έκλεισαν τα σύνορα λόγω πανδημίας κι έμεινα τρεις μήνες. Ημουν τυχερός. Σε σημεία όπου πριν βούταγαν 50 άνθρωποι, ήμουν μόνος. Εχω πάει στη λίμνη με τις τσούχτρες τέσσερεις φορές. Συνήθως, η βουτιά διαρκεί 45 λεπτά, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών. Επειδή ήμουν μόνος μου, κολυμπούσα για 3-4 ώρες.”

"Jellyfish galore"

Επαινος: Ρενέ Καποτζόλα (ΗΠΑ)

″ Αυτή η εικόνα με τις τρεις πράσινες χελώνες κάτω από τον ήλιο, τραβήχτηκε στο Μάουι της Χαβάης, κοντά σε ένα σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται αυτές οι χελώνες.”

'Honu Sunburst'

Επαινος: Τομπάιας Φρίντριχ (Γερμανία)

″Αυτή η τσούχτρα, του είδους Lion’s mane, κολυμπούσε δίπλα σε ένα παγόβουνο κι έτσι μπόρεσα να την προσθέσω στην εικόνα και να πετύχω την αντίθεση μεταξύ του έντονου χρώματός της και του πάγου.”

 

'RED DOT'

Επαινος: Σίλια Κουγιάλα (ΗΠΑ)

″Οι θαλάσσιοι λέοντες του είδους Juvenile Steller, είναι περίεργοι και παιγχνιδιάρηδες. Κατά την διάρκεια κατάδυσης στην περιοχή Νόρις Ροκς, στη Βρετανική Κολούμπια, είδα μεγάλες ομάδες να εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά. Και ναι μεν μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους, αλλά χρειάζονται αέρα και συχνά ανεβαίνουν ομαδικά στην επιφάνεια για να πάρουν μια ανάσα πριν ξαναβουτήξουν.”

'Descending from Above'