Νότια Κορέα: Ο υπουργός Οικονομικών χάνει το σπίτι του εξαιτίας δικού του νόμου

Του γύρισε μπούμερανγκ.
ASSOCIATED PRESS

Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας, αρχιτέκτονας των κανόνων που στοχεύουν στην προστασία των ενοικιαστών, αναγκάστηκε ο ίδιος να αναζητήσει ένα νέο σπίτι, καθώς οι σπιτονοικοκύρηδές του αντέδρασαν στους κανόνες αντικαθιστώντας γρήγορα τους ενοικιαστές τους, ώστε να μπορούν να αυξήσουν τις εγγυήσεις.

Ο Χονγκ Ναμ-Κι πρέπει, μάλιστα, να διευρύνει την αναζήτησή του, καθώς ο μέσος όρος εγγυήσεων στην περιοχή όπου ζει - 20 λεπτά μακριά από το κοινοβούλιο - έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο από τότε που οι κανόνες του για τη στέγαση τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο.

Οι τιμές των διαμερισμάτων στη Σεούλ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% από τότε που ο αριστερός Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν «κληρονόμησε» τους χαλαρούς κανόνες για τα στεγαστικά δάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια.

Για να επιβραδύνει τη ζήτηση, ο νόμος περί στεγαστικής μίσθωσης του Χονγκ, έβαλε όριο στις αυξήσεις των εγγυήσεων «jeonse» στο 5% και επέτρεψε στους ενοικιαστές να επεκτείνουν τις τυπικές συμβάσεις δύο ετών για άλλα δύο χρόνια, εκτός εάν οι ιδιοκτήτες αποφασίσουν να μείνουν οι ίδιοι στα σπίτια τους.

Το Jeonse είναι μια εφάπαξ επιστρεφόμενη εγγύηση που πληρώνεται αντί για μηνιαίο ενοίκιο.

Ο νόμος αυτός οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου έλλειψη κατοικιών σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να αδειάσουν τα ακίνητά τους πριν από την εφαρμογή του τον Ιούλιο, ώστε να προλάβουν να αυξήσουν τις εγγυήσεις για τους νέους ενοικιαστές.

Στην περίπτωση του Χονγκ, η μίσθωσή του λήγει τον Ιανουάριο, οπότε ο ιδιοκτήτης του πρόκειται να μετακομίσει στο ακίνητο.

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών ανήκει στην ομάδα των ανώτερων αξιωματούχων που κατηγορούνται ευρέως ότι δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τις τιμές των ακινήτων στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Ο Χονγκ, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός για οικονομικά θέματα, είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης σπιτιών, αλλά δεν μπορεί να μετακινηθεί σε κανένα από τα δύο ακίνητά του. Ο ενοικιαστής στο διαμέρισμά του στο Ουίγουανγκ, νότια της Σεούλ, έχει παρατείνει τη μίσθωση κατά δύο χρόνια λόγω των νέων κανόνων. Το άλλο ακίνητο, στο Σέτζονγκ, είναι υπό κατασκευή.

Σε τακτική συνεδρίαση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις αρχές Οκτωβρίου, ο Χονγκ ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης εάν είχε βρει νέο σπίτι.

«Δεν έχω βρει ακόμη», απάντησε.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή