Ντενσούκε: Το πιο ακριβό καρπούζι στον κόσμο, κοστίζει μέχρι και 6000 δολάρια το κομμάτι

Τις περισσότερες φορές προσφέρονται ως δώρα.
Carlos Osorio via Getty Images

Από τις περισσότερες από 1.200 ποικιλίες καρπουζιού που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, καμία δεν είναι πιο ακριβή ή πιο περιζήτητη από το διάσημο μαύρο καρπούζι Ντενσούκε.

Καλλιεργημένο μόνο στο βόρειο νησί του Χοκάιντο, σε μικρές ποσότητες που σπάνια ξεπερνούν τα 100 κομμάτιαετησίως, το Ντενσούκε θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια καρπούζια στον κόσμο.

Δεν είναι το είδος του φρούτου που περιμένετε να βρείτε σε μια αγορά ή ένα παντοπωλείο. Αντίθετα, τα λίγα φρούτα που είναι διαθέσιμα κάθε χρόνο δημοπρατούνται στον πλειοδότη ακόμη και χιλιάδες δολάρια. Το πιο ακριβό καρπούζι Ντενσούκε στην ιστορία δημοπρατήθηκε το 2019, έναντι 750.000 γιεν Ιαπωνίας (6.000 δολάρια). Οι τιμές έχουν πέσει τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας της Covid-19, αλλά το μαύρο καρπούζι παραμένει η πιο ακριβή ποικιλία στον κόσμο, με διαφορά.

Γνωστά για το μαύρο και γυαλιστερό εξωτερικό τους χρώμα, τα καρπούζια Ντενσούκε λέγεται ότι έχουν τραγανή σάρκα, υψηλότερο επίπεδο γλυκύτητας από άλλες ποικιλίες καρπουζιού και λιγότερους σπόρους.

Ενώ η σπανιότητα της ποικιλίας σίγουρα αφήνει το στίγμα της στην τιμή των καρπουζιών Ντενσούκε, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική τιμή αντικατοπτρίζει επίσης τον χρόνο και την αφοσίωση που απαιτείται για την καλλιέργειά τους.

Όπως τα περισσότερα άλλα προϊόντα πολυτελείας, τα καρπούζια Ντενσούκε διατίθενται συσκευασμένα σε όμορφα διακοσμημένα τετράγωνα κουτιά από χαρτόνι και περιλαμβάνουν πιστοποιητικά προέλευσης, καθώς η απόδειξη της γνησιότητας είναι πολύ σημαντική. Τις περισσότερες φορές προσφέρονται ως δώρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το καρπούζι Ντενσούκε δεν καλλιεργείται ακόμη ευρέως εκτός Ιαπωνίας, αλλά σύμφωνα με το περιοδικό The Gardener, οι σπόροι διατίθενται στο εμπόριο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.